Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, lub innymi słowy chocolate cookies, to uwielbiana przez dzieci słodka przekąska, idealna do szkolnego lunch boxa. Zaledwie 10-12 minut pieczenia i tylko naturalne składniki zapewnią Tobie i Twoim dzieciom wiele radości i słodkich doznań. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 150 g masła w temp. pokojowej
- Kubek brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 kubki mąki pszennej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady (pow. 70% kakao)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJA: 30 ciasteczek
-
W misce utrzyj widelcem masło z cukrem. Następnie dodaj jajko i dalej ucieraj widelcem do połączenia składników.
-
Później dodaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Mieszaj i ucieraj widelcem, aż składniki się połączą.
-
Na końcu dodaj posiekaną w małą kostkę białą i gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj rękoma.
-
Uformuj kulę, następnie lekko ją przygnieć i zawiń w papier do pieczenia.
Odstaw do lodówki na godzinę, aby ciasto się dobrze schłodziło. -
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Z zimnego ciasta odrywaj średniej wielkości kawałki i formuj w kulki o średnicy ok. 3 cm.
Ułóż je na blaszce tak, żeby każda kulka miała dookoła po ok. 5 cm odstępu. -
Piecz 10-12 minut, wyjmij i pozostaw na blaszce przez 8 minut do ostygnięcia.
Smakują Ci moje amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady? Spróbuj innych moich przepisów na szybkie desery, takich jak mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone lub mini serniczki z białą czekoladą i mango.
Smakuja! A najbardziej surowe ciasto! <3 <3