Filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami

Filet z kurczaka w panierce z parmezanem to ciekawa alternatywa dla osób poszukujących odmiany od tradycyjnego schabowego. Podany z cytryną i rukolą jest zdecydowanie bardziej fit i dodatkowo zaskakuje świeżym smakiem. Dlatego powinniście go spróbować szukając pomysłu na kolejny obiad.

Filet z kurczaka w panierce z parmezanem i świeżymi ziołami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 kubek bułki tartej
  • 1/4 kubka tartego parmezanu
  • kilka cienkich płatków parmezanu
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka listków świeżego rozmarynu
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • 80 g rukoli
  • 1 cytryna

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 4

  1. Pierś z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i podziel na 5-6 plastrów, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie rozbij drewnianym wałkiem i tak przygotowane filety osobno dopraw solą i pieprzem.

  2. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, tymiankiem i rozmarynem, a w głębokim talerzu roztrzep jajka ze szczyptą soli. Filety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej z ziołami i parmezanem.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy, warstwa ok. 1 cm. Smaż po 3, 4 kotlety jednorazowo, około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (pilnuj, żeby były rumiane, ponieważ parmezan może powodować szybsze brązownie panierki).

  4. Po każdym smażeniu przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlej olej, aby zapobiec przypalaniu.

  5. Usmażone filety ułóż na talerzu. Podawaj z rukolą wymieszaną z łyżką oleju rzepakowego, sokiem z 1/2 cytryny i cienkimi płatkami parmezanu. Dodatkowo podaj cząstki z 1/2 cytryny.kurczaka w panierce z parmezanem i świeżymi ziołami

Smakuje Ci filet z kurczaka w panierce z parmezanem? W takim razie sprawdź moje przepisy na irlandzki gulasz wołowy z Guinessem i kawą lub portugalskiego kurczaka piri-piri.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top