Filet z kurczaka w panierce z parmezanem to ciekawa alternatywa dla osób poszukujących odmiany od tradycyjnego schabowego. Podany z cytryną i rukolą jest zdecydowanie bardziej fit i dodatkowo zaskakuje świeżym smakiem. Dlatego powinniście go spróbować szukając pomysłu na kolejny obiad.

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 kubek bułki tartej
- 1/4 kubka tartego parmezanu
- kilka cienkich płatków parmezanu
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 łyżka listków świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 80 g rukoli
- 1 cytryna
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
PORCJE: 4
-
Pierś z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i podziel na 5-6 plastrów, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie rozbij drewnianym wałkiem i tak przygotowane filety osobno dopraw solą i pieprzem.
-
Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem, tymiankiem i rozmarynem, a w głębokim talerzu roztrzep jajka ze szczyptą soli. Filety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej z ziołami i parmezanem.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy, warstwa ok. 1 cm. Smaż po 3, 4 kotlety jednorazowo, około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (pilnuj, żeby były rumiane, ponieważ parmezan może powodować szybsze brązownie panierki).
-
Po każdym smażeniu przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlej olej, aby zapobiec przypalaniu.
-
Usmażone filety ułóż na talerzu. Podawaj z rukolą wymieszaną z łyżką oleju rzepakowego, sokiem z 1/2 cytryny i cienkimi płatkami parmezanu. Dodatkowo podaj cząstki z 1/2 cytryny.
Smakuje Ci filet z kurczaka w panierce z parmezanem? W takim razie sprawdź moje przepisy na irlandzki gulasz wołowy z Guinessem i kawą lub portugalskiego kurczaka piri-piri.