Kremowy kurczak picatta z tymiankiem i rozmarynem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, który nie wymaga dużo pracy, to świetnie się składa, ponieważ kremowy kurczak picatta z tymiankiem i rozmarynem to danie, które przygotujesz w niecałe pół godziny. Delikatne mięso z kurczaka, aromatyczne zioła i ten wspaniały, kremowo – cytrynowy sos z kaparami na bazie białego wina, a całość obsypana orzechami włoskimi. To danie pokocha każdy miłośnik kuchni włoskiej. Ja najbardziej lubię podawać je z makaronem spaghetti, ale świetnie komponuje się też z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

kremowy kurczak picatta z rozmarynem i tymiankiem.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 40 g kaparów
  • sok z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek pszennej mąki
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie 1,5 łyżeczka suszonego tymianku)
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego rozmarynu)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 3-4

  1. Zacznij od odkrojenia polędwiczek z filetu, następnie piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso dopraw solą i sporą ilością pieprzu i każdy kawałek obtocz z w mące, usuwając jej nadmiar.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj świeże gałązki rozmarynu i tymianku (w całości), żeby oliwa zyskała aromat ziół. Zioła przesuń do boku patelni. Następnie zacznij obsmażać plastry kurczaka z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na osobny talerz. Pamiętaj, żeby w trakcie smażenia usuń zioła.

  3. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek, podsmaż kilka sekund i wlej wino. Gotuj i mieszaj przez chwilę, aż wino lekko odparuje. Wlej sok z cytryny, zamieszaj i wlej śmietankę. Sos gotuj na średnim ogniu kilka minut.

  4. Następnie dodaj kapary i filety z kurczaka i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.

  5. Kremowego kurczaka picatta podawaj z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.

Jak Ci smakował mój kremowy kurczak picatta z tymiankiem i rozmarynem? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiady, to sprawdź też moje przepisy na pieczone klopsiki cielęce w pomidorach, butter chicken – maślanego kurczaka po indyjsku lub filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry