Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek, który nie wymaga dużo pracy, to świetnie się składa, ponieważ kremowy kurczak picatta z tymiankiem i rozmarynem to danie, które przygotujesz w niecałe pół godziny. Delikatne mięso z kurczaka, aromatyczne zioła i ten wspaniały, kremowo – cytrynowy sos z kaparami na bazie białego wina, a całość obsypana orzechami włoskimi. To danie pokocha każdy miłośnik kuchni włoskiej. Ja najbardziej lubię podawać je z makaronem spaghetti, ale świetnie komponuje się też z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 40 g kaparów
- sok z jednej cytryny
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- kilka orzechów włoskich
- 4-5 łyżek pszennej mąki
- 2-3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie 1,5 łyżeczka suszonego tymianku)
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego rozmarynu)
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 3-4
-
Zacznij od odkrojenia polędwiczek z filetu, następnie piersi z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso dopraw solą i sporą ilością pieprzu i każdy kawałek obtocz z w mące, usuwając jej nadmiar.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj świeże gałązki rozmarynu i tymianku (w całości), żeby oliwa zyskała aromat ziół. Zioła przesuń do boku patelni. Następnie zacznij obsmażać plastry kurczaka z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na osobny talerz. Pamiętaj, żeby w trakcie smażenia usuń zioła.
-
Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek, podsmaż kilka sekund i wlej wino. Gotuj i mieszaj przez chwilę, aż wino lekko odparuje. Wlej sok z cytryny, zamieszaj i wlej śmietankę. Sos gotuj na średnim ogniu kilka minut.
-
Następnie dodaj kapary i filety z kurczaka i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie.
-
Kremowego kurczaka picatta podawaj z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.