Pieczone klopsiki cielęce w pomidorach

Pieczone klopsiki cielęce w pomidorach to stała pozycja w menu w moim domu, często przygotowuję je zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese. Klopsiki są soczyste i miękkie, ale dzięki pieczeniu zachowują stałą strukturę i nie rozpadają się, mimo braku dodania jajka. Sos ma bardzo bogaty pomidorowy smak i idealnie współgra z cielęciną. Kiedy nie mam już czasu na ugotowanie makaronu to jemy je z pajdą chleba na zakwasie.

Pieczone klopsiki cielęce w pomidorach

Składniki:

  • 500 g mielonej cielęciny
  • 1/2 małej kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g sera parmezan lub grana padano
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeża bazylia, ser, makaron do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: około 10 klopsików

  1. Najpierw do miski porwij kajzerkę i zalej mlekiem. Kiedy w bułka zmięknie i wsiąknie w nią mleko dodaj mieloną cielęcinę, drobno posiekaną natkę pietruszki, tarty ser. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszaj ręką.

  2. Przygotuj patelnię którą będzie można wstawić do piekarnika (jeśli takiej nie masz, to użyj niewielkiego naczynia żaroodpornego). Na patelni podsmaż na łyżce oleju posiekany lub przetarty przez praskę czosnek. Wlej passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

  3. Zwilż ręce zimną wodą i formuj kule z wcześniej przygotowanego mięsa. Klopsiki układaj na gorącym sosie pomidorowym. Co jakiś czas zwilżaj ręce zimną wodą, żeby mięso nie przyklejało się do rąk.

  4. Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C. Po około 5-10 minutach, kiedy sos zacznie bulgotać zmniejsz temperaturę do 200 stopni i zapiekaj przez 20 – 25 minut, aż wierzch klopsików będzie zrumieniony.

  5. Bezpośrednio po wyjęciu posyp tartym serem i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z makaronem lub pieczywem.

Jak Ci się udały moje pieczone klopsiki cielęce w pomidorach? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania główne, to sprawdź też moje przepis na butter chicken – maślany kurczak po indyjsku, filet z kurczaka w panierce z parmezanem i ziołami lub irlandzki gulasz wołowy z Guinnessem i kawą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry