Spaghetti z klopsikami z indyka

Spaghetti z klopsikami z indyka z w sosie pomidorowym to jedno z dań, które są zawsze zjadane w moim domu bez żadnych wymówek:) Jest przy tym bardzo lekkie, a jeśli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to zmienia się w posiłek z kategorii fit. Klopsiki zrobiłam z chudego filetu z indyka, dodałam do nich też trochę marchewki i pietruszki, a zamiast smażyć upiekłam w piekarniku i wrzuciłam do sosu pomidorowego.

Spaghetti z klopsikami z indyka

Składniki:

Klopsiki z indyka:

  • 500 g mielonego filetu z indyka
  • kromka żytniego chleba + mleko do namoczenia
  • 1/3 korzenia niedużej pietruszki
  • 1/2 niedużej marchewki
  • 3 łyżki tartego twardego sera (grana padano, paremzan)
  • sól, pieprz
  • jajko

Sos pomidorowy:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pasaty najlepiej rustico
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 59 min..

PORCJE: 5-6

  1. Klopsiki z indyka

    Najpierw w misce umieść mielone mięso. Wbij jajko, dodaj tarty parmezan oraz starte na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę. Następnie dodaj odciśniętą, wcześniej namoczoną w mleku kromkę chleba. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj ręką.

  2. Dłonie natrzyj olejem i formuj w dłoniach niewielkie kulki z wcześniej przygotowanego i doprawionego mielonego filetu z indyka.

  3. Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

  5. Sos pomidorowy:

    W międzyczasie na dużej patelni lub w garnku podsmaż pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dodaj posiekane ząbki czosnku i podsmażaj jeszcze przez minutę. Wlej passatę pomidorową. Do butelki po pasacie wlej odrobinę wody, zamknij i wstrząśnij, a następnie zawartość dolej do sosu.

  6. Sos gotuj kilka minut, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.

  7. Upieczone klopsiki przełóż do sosu i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

  8. Na koniec gotowe klopsiki w sosie pomidorowym podawaj z makaronem, oprószone parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Jak Ci smakowało moje spaghetti z klopsikami z indyka? Jeśli szukasz innych pomysłów na makarony, to sprawdź też moje przepisy na tagliatelle z boczkiem, indykiem i jajkiem lub penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry