W ostatni weekend wybrałam się na grzyby, nazbierałam sporo podgrzybków, niestety to już końcówka w tym roku… Postanowiłam ich nie suszyć, nie mrozić tylko od razu przyrządzić na świeżo, bo takie zawsze są najlepsze! Tak więc podsmażone podgrzybki z dodatkiem indyka wylądowały w cieście francuskim, na którego spodzie rozsmarowałam śmietankowy serek z dodatkiem aromatycznych ziół, tymianku i rozmarynu. Posypałam odrobiną tartego sera i rozłożyłam podsmażone grzyby. Tarta z grzybami, indykiem i ziołami wyszła super aromatyczna i pełna smaku.

Składniki:
- 230 g ciasta francuskiego
- 350 g grzybów najlepiej leśnych lub pieczarek, boczniaków
- 150 g filetu z indyka
- 180 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 2 szalotki
- garść tartego sera żółtego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- roztrzepane jajko do nasmarowania brzegów
- olej do smażenia
Potrzebny czas: 50 min..
PORCJE: 3-4
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Posiekaj drobno szalotki i zeszklij. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażaj przez około 10 minut na średnim ogniu. Podczas smażenia możesz dolewać odrobinę wody i czekać, aż odparuje i dalej podsmażać.
-
Następnie dodaj pokrojonego w drobną kostkę indyka i dalej podsmażaj, aż indyk nie będzie surowy. W między czasie dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
-
W miseczce wymieszaj widelcem serek śmietankowy ze śmietaną, rozmarynem i tymiankiem.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciasto francuskie (ja użyłam okrągłego, ale może być prostokątne). Na surowym cieście rozsmaruj serek śmietankowy z przyprawami pozostawiając wolne brzegi.
-
Wierzch obsyp serem żółtym, a następnie rozłóż wcześniej usmażone grzyby z indykiem, pozostawiając wolne brzegi.
-
Brzegi ciasta zawiń do środka. Na koniec nasmaruj je roztrzepanym jajkiem.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30-40 minut.
Jak Ci smakowała moja tarta z grzybami, indykiem i ziołami? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty, to sprawdź też moje przepisy na rustykalną tartę z burakiem i fetą lub lekką tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto.