Tarta z grzybami, indykiem i ziołami

W ostatni weekend wybrałam się na grzyby, nazbierałam sporo podgrzybków, niestety to już końcówka w tym roku… Postanowiłam ich nie suszyć, nie mrozić tylko od razu przyrządzić na świeżo, bo takie zawsze są najlepsze! Tak więc podsmażone podgrzybki z dodatkiem indyka wylądowały w cieście francuskim, na którego spodzie rozsmarowałam śmietankowy serek z dodatkiem aromatycznych ziół, tymianku i rozmarynu. Posypałam odrobiną tartego sera i rozłożyłam podsmażone grzyby. Tarta z grzybami, indykiem i ziołami wyszła super aromatyczna i pełna smaku.

Tarta z grzybami, indykiem i ziołami

Składniki:

  • 230 g ciasta francuskiego
  • 350 g grzybów najlepiej leśnych lub pieczarek, boczniaków
  • 150 g filetu z indyka
  • 180 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 2 szalotki
  • garść tartego sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • roztrzepane jajko do nasmarowania brzegów
  • olej do smażenia

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: 3-4

  1. Najpierw na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Posiekaj drobno szalotki i zeszklij. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażaj przez około 10 minut na średnim ogniu. Podczas smażenia możesz dolewać odrobinę wody i czekać, aż odparuje i dalej podsmażać.

  2. Następnie dodaj pokrojonego w drobną kostkę indyka i dalej podsmażaj, aż indyk nie będzie surowy. W między czasie dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

  3. W miseczce wymieszaj widelcem serek śmietankowy ze śmietaną, rozmarynem i tymiankiem.

  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ciasto francuskie (ja użyłam okrągłego, ale może być prostokątne). Na surowym cieście rozsmaruj serek śmietankowy z przyprawami pozostawiając wolne brzegi.

  5. Wierzch obsyp serem żółtym, a następnie rozłóż wcześniej usmażone grzyby z indykiem, pozostawiając wolne brzegi.

  6. Brzegi ciasta zawiń do środka. Na koniec nasmaruj je roztrzepanym jajkiem.

  7. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30-40 minut.

Jak Ci smakowała moja tarta z grzybami, indykiem i ziołami? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty, to sprawdź też moje przepisy na rustykalną tartę z burakiem i fetą lub lekką tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top