Rustykalna tarta z burakiem i fetą

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o tym, że buraki posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego ostatnio w mojej kuchni rządzi burak, który odpowiednio doprawiony i w połączeniu z innymi składnikami smakuje pysznie! Dzisiaj na moim stole gości rystykalna tarta z burakiem i serem feta, oczywiście na pełnoziarnistym spodzie, z dodatkiem podsmażonego na masełku pora. Do tego jeszcze odrobina świeżego tymianku i z tych kilku prostych składników mamy pyszny i zdrowy posiłek na obiad lub kolację. Na zimno też smakuje niczego sobie, więc może posłużyć jako szybka przekąska w ciągu dnia.

rustykalna tarta z burakiem i fetą

Składniki:

Pełnoziarnisty spód:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • średnie jajko

Nadzienie:

  • 3 średnie jajka
  • 100 g oryginalnego sera feta
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 średniej wielkości ugotowany burak
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • biała część niedużego pora
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 59 min..

PORCJE: forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm

  1. Pełnoziarnisty spód:

    Najpierw do miski dodaj kolejno mąkę, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, sól i wlej śmietanę. Następnie całość ucieraj palcami, aż składniki się połączą i uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.

  2. W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie:

    Na patelni z odrobiną masła podsmaż pokrojonego w drobne paski pora. Por powinien być dość miękki, dlatego podczas tej czynności możesz dolać 1/4 szklanki wody i smażyć, aż woda całkowicie odparuje, a warzywo będzie delikatnie zrumienione. Na koniec dodaj suszony tymianek lub świeże jego listki.

  3. W misce roztrzep jajka, wlej śmietanę i wymieszaj całość do połączenia składników. Dodaj rozkruszone kawałki sera feta oraz wcześniej podsmażony por. Całość ponownie delikatnie przemieszaj.

  4. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i odklej jego górną część. Następnie ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 20 cm wraz z dolną częścią papieru i uformuj spód wraz z bokami o wysokości 3-4 cm.

  5. Wylej nadzienie na spód i rozprowadź równomiernie po całości. Na koniec ułóż kawałki pokrojonego ugotowanego buraka i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 – 40 minut.

Jak Ci smakowała moja rustykalna tarta z burakiem i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty, to sprawdź też moje przepisy na tartę z kurkami i serem brie na cieście filo lub lekką tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry