Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o tym, że buraki posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego ostatnio w mojej kuchni rządzi burak, który odpowiednio doprawiony i w połączeniu z innymi składnikami smakuje pysznie! Dzisiaj na moim stole gości rystykalna tarta z burakiem i serem feta, oczywiście na pełnoziarnistym spodzie, z dodatkiem podsmażonego na masełku pora. Do tego jeszcze odrobina świeżego tymianku i z tych kilku prostych składników mamy pyszny i zdrowy posiłek na obiad lub kolację. Na zimno też smakuje niczego sobie, więc może posłużyć jako szybka przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
Pełnoziarnisty spód:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki soli
- średnie jajko
Nadzienie:
- 3 średnie jajka
- 100 g oryginalnego sera feta
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 średniej wielkości ugotowany burak
- 6 łyżek śmietany 30%
- biała część niedużego pora
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
- Pełnoziarnisty spód:
Najpierw do miski dodaj kolejno mąkę, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, sól i wlej śmietanę. Następnie całość ucieraj palcami, aż składniki się połączą i uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 20 minut.
- W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie:
Na patelni z odrobiną masła podsmaż pokrojonego w drobne paski pora. Por powinien być dość miękki, dlatego podczas tej czynności możesz dolać 1/4 szklanki wody i smażyć, aż woda całkowicie odparuje, a warzywo będzie delikatnie zrumienione. Na koniec dodaj suszony tymianek lub świeże jego listki.
-
W misce roztrzep jajka, wlej śmietanę i wymieszaj całość do połączenia składników. Dodaj rozkruszone kawałki sera feta oraz wcześniej podsmażony por. Całość ponownie delikatnie przemieszaj.
-
Schłodzone ciasto na tartę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i odklej jego górną część. Następnie ciasto przełóż do formy o wymiarach 20 x 20 cm wraz z dolną częścią papieru i uformuj spód wraz z bokami o wysokości 3-4 cm.
-
Wylej nadzienie na spód i rozprowadź równomiernie po całości. Na koniec ułóż kawałki pokrojonego ugotowanego buraka i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 – 40 minut.
Jak Ci smakowała moja rustykalna tarta z burakiem i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty, to sprawdź też moje przepisy na tartę z kurkami i serem brie na cieście filo lub lekką tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto.