Szpinak, odrobina żółtego sera, jajko sadzone i naleśnik pełnoziarnisty… czyż to nie brzmi jak doskonały zestaw smaków na śniadanie? Do wytrawnych naleśników bardzo dobrze sprawdza się mąka pełnoziarnista, bo podkreśla i zupełnie zmienia ich smak. Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym to świetne danie na weekendowe śniadanie albo brunch, doda Wam dużo energii i zapewni uczucie sytości na długi czas.
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 garście tartego sera żółtego
- sól, pieprz
Naleśniki pełnoziarniste:
- 2 średnie jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka oleju + do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 4
- Naleśniki pełnoziarniste:
Najpierw w misce umieść mąkę, sól, dodaj jajka, łyżkę oleju i wlej mleko. Następnie całość wymieszaj do uzyskania jednolitej, rzadkiej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba dodaj odrobinę mąki lub mleka, tak żeby masa na naleśniki była dość mocno lejąca.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż cienkie naleśniki. Przy smażeniu użyj oleju tylko do pierwszego naleśnika.
-
Na tej samej patelni z odrobiną oleju zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj liście szpinaku, zwiększ ogień i podsmażaj przez około 2-3 minuty, aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec patelnię zdejmij z ognia i odstaw.
-
Na naleśniku rozłóż szpinak, odsączając lekko sok, który powstał podczas smażenia. Następnie posyp go odrobiną tartego sera żółtego. Boki naleśnika złóż do środka, żeby uformować kwadrat.
-
Naleśniki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na około 10 minut.
-
W tym czasie na patelni usmaż jajka sadzone.
-
Na podpieczonych naleśnikach ułóż po jajku sadzonym. Na koniec dopraw pieprzem.
Jak Ci smakowały moje pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na grzanki w stylu greckim z pastą z awokado lub gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym.