Gofry kojarzą się nam najczęściej jako danie słodkie, najlepiej z dodatkiem konfitury i bitej śmietany albo chociaż posypane cukrem pudrem. Moja propozycja na to danie jest zupełnie inna i sprawdzi się doskonale jako sycące i energetyczne śniadanie. Wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar przygotujesz w zaledwie 20 minut, a taka forma ich podania na pewno zaskoczy Twoich domowników nie tylko wyglądem, ale także doskonałym smakiem.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 garście liści świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g sera cheddar
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
-
Najpierw na patelni z odrobiną oleju zblanszuj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na deskę i posiekaj z grubsza.
-
W misce umieść jajka i roztrzep, a następnie wlej mleko i wymieszaj trzepaczką lub użyj miksera.
-
Do mokrych składników dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj i wlej olej rzepakowy, po czym zmiksuj na gładką masę.
-
Do masy na gofry dodaj szpinak, starty ser cheddar i posiekany szczypiorek i na koniec wymieszaj.
-
Upiecz gofry, które możesz podać na przykład z sadzonymi jajkami.
Jak Ci się udały moje wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar? Jeśli szukasz innych inspiracji na nietypowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem, huevos racheros lub pieczone awokado z jajkiem.