Wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar

Gofry kojarzą się nam najczęściej jako danie słodkie, najlepiej z dodatkiem konfitury i bitej śmietany albo chociaż posypane cukrem pudrem. Moja propozycja na to danie jest zupełnie inna i sprawdzi się doskonale jako sycące i energetyczne śniadanie. Wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar przygotujesz w zaledwie 20 minut, a taka forma ich podania na pewno zaskoczy Twoich domowników nie tylko wyglądem, ale także doskonałym smakiem.

Wytrawne gofry ze szpinakiem, serem cheddar i sadzonym jajkiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 garście liści świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g sera cheddar
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Najpierw na patelni z odrobiną oleju zblanszuj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na deskę i posiekaj z grubsza.

  2. W misce umieść jajka i roztrzep, a następnie wlej mleko i wymieszaj trzepaczką lub użyj miksera.

  3. Do mokrych składników dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj i wlej olej rzepakowy, po czym zmiksuj na gładką masę.

  4. Do masy na gofry dodaj szpinak, starty ser cheddar i posiekany szczypiorek i na koniec wymieszaj.

  5. Upiecz gofry, które możesz podać na przykład z sadzonymi jajkami.

Jak Ci się udały moje wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar? Jeśli szukasz innych inspiracji na nietypowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem, huevos racheros lub pieczone awokado z jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry