Deser bezowy z malinami i kremem z mascarpone jest daniem, które przygotowuję często w sytuacji, kiedy zostaną mi w lodówce białka i nie mam z nimi co zrobić. Wystarczy tylko dołożyć do tego mrożone owoce, które zawsze trzymam w zamrażarce na czarną godzinę oraz składniki na krem, a otrzymujemy pyszny i wykwitnie wyglądający deser. Najlepsze w tym wszystkim jest fakt, iż jest on bardzo prosty do przygotowania. Ponadto nie znam osoby, która nie lubiłaby bezy z kremem i owocami, więc sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 30%
- 400 g świeżych lub mrożonych malin
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut
PORCJE: 12 małych bez do przygotowania 4 deserów
- Przygotowanie bezy:
W misce ubijaj na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie, nie przestawiając ubijać, dosypuj partiami cukier, aż masa będzie gładka i świecąca. Pod koniec dodaj mąkę i sok z cytryny i ubij dalej do połączenia składników.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 12 mini bez o średnicy około 4-5 cm.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i piecz przez około 1 h i 20 min. Bezy powinny być chrupiące z wierzchu i ciągnące się w środku. Jeśli bezy są zbyt miękkie wydłuż czas pieczenia.
-
Maliny umieść w rondlu i zagotuj. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny, a następnie gotuj przez kilka minut, aż odparuję część płynu, a sos malinowy uzyska lekko gęstą konsystencję. Garnek zdejmij z kuchenki i zblenduj powstały sos malinowy. Na koniec maliny przetrzyj łyżką przez sitko, aby oddzielić pestki.
-
W misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę i dodaj serek mascarpone. Całość ubij ponownie do połączenia składników.
-
Dno i boki naczyń, w których będziesz podawać desery oblej sosem malinowym. Następie włóż krem mascarpone i dodaj rozkruszoną w dłoniach bezę. Na koniec całość oblej delikatnie sosem malinowym i oprósz tartą czekoladą.
Jak Ci smakował mój deser bezowy z malinami i kremem z mascarpone? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na mus czekoladowy z awokado i pistacjami lub daktylowo – chałwowy jogurt grecki z jeżynami.
Witam, mam pytanie apropo mascarpone i sosu malinowego. Robiłam krem do babeczek na bazie śmietanki i mascarpone i chce to polać sosem malinowym, czy mogę to zrobić dziś wieczorem jeżeli babeczki potrzebne są mi na jutro czy lepiej jutro?
Cześć, lepiej sosem malinowym polać na krótko przed podaniem. Możesz wszystko składniki przygotować dzień wcześniej, a połączyć przed podaniem. Jeśli śmietanę ubijasz dzień wcześniej to najlepiej dodać do niej śmietan-fix, wtedy lepiej trzyma 🙂