Fit carbonara z wędzonym łososiem

Klasyczna carbonara z dużą ilość sera i boczku to jeden z moich ulubionych włoskich klasyków, jednak ze względu na ilość kalorii mogę sobie na nią pozwolić tylko sporadycznie. Dlatego dla wszystkich w podobnej do mnie sytuacji przygotowałam lżejszą i zdrowszą wersję tego dania. Fit carbonara z wędzonym łososiem jest również pyszna, a tłusty boczek i parmezan zastąpiłam lekkim łososiem i kremowym serkiem.

Carbonara z wędzonym łososiem i koperkiem

Składniki:

  • 80 g wędzonego łososia
  • 100 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki suchego makaronu
  • świeży koper i szczypiorek do podania
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody po ugotowanym makaronie

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedź i odlej około 1 szklanki wody po ugotowanym makaronie.

  2. Do niewielkiego rondelka wlej wodę po makaronie, dodaj serek śmietankowy, sok z cytryny i wbij jajko. Następnie szybko i intensywnie wymieszaj całość widelcem lub trzepaczką, jednocześnie podgrzewając sos, ale nie doprowadzając do jego zagotowania.

  3. Po chwili zdejmij sos z ognia i dodaj kawałki wędzonego łososia oraz ugotowany makaron i ponownie lekko podgrzej, całość delikatnie mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Carbonarę podawaj ze świeżym koperkiem i szczypiorkiem.

Jak Ci smakowała moja fit carbonara z wędzonym łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i zdrowe dania obiadowe, to sprawdź też moje przepisy na makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi lub sałatkę z kuskusem, serem halloumi i granatem.

1 thought on “Fit carbonara z wędzonym łososiem”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top