Klasyczna carbonara z dużą ilość sera i boczku to jeden z moich ulubionych włoskich klasyków, jednak ze względu na ilość kalorii mogę sobie na nią pozwolić tylko sporadycznie. Dlatego dla wszystkich w podobnej do mnie sytuacji przygotowałam lżejszą i zdrowszą wersję tego dania. Fit carbonara z wędzonym łososiem jest również pyszna, a tłusty boczek i parmezan zastąpiłam lekkim łososiem i kremowym serkiem.
Składniki:
- 80 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki suchego makaronu
- świeży koper i szczypiorek do podania
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody po ugotowanym makaronie
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedź i odlej około 1 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
-
Do niewielkiego rondelka wlej wodę po makaronie, dodaj serek śmietankowy, sok z cytryny i wbij jajko. Następnie szybko i intensywnie wymieszaj całość widelcem lub trzepaczką, jednocześnie podgrzewając sos, ale nie doprowadzając do jego zagotowania.
-
Po chwili zdejmij sos z ognia i dodaj kawałki wędzonego łososia oraz ugotowany makaron i ponownie lekko podgrzej, całość delikatnie mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Carbonarę podawaj ze świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
Jak Ci smakowała moja fit carbonara z wędzonym łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i zdrowe dania obiadowe, to sprawdź też moje przepisy na makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi lub sałatkę z kuskusem, serem halloumi i granatem.
Szkoda ,że nie jest podane ile dani ma kalorii 🙁