Sałatka z kuskusem, serem halloumi i granatem to bardzo zdrowe i pożywne danie inspirowane smakami orientu. Mimo bogactwa smaków i faktur przygotujesz ją w zaledwie 20 minut, więc sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe w trakcie zabieganego dnia. Świeży granat oprócz walorów smakowych dostarcza też mnóstwo zdrowych polifenoli do walki ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy kuskus
- 1 średniej wielkości granat
- 1 mały ogórek
- 200 g sera halloumi
- sok z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 3-4
-
Kaszę kuskus umieść w misce i zalej wrzątkiem około centymetr ponad poziom kaszy i przykryj.
-
Do małego słoiczka wlej sok z cytryny, oliwę i dodaj miód. Następnie zamknij i wstrząśnij do połączenia składników.
-
Kiedy kuskus wchłonie wodę, wlej wcześniej przygotowany cytrynowo – miodowy sos i wymieszaj widelcem.
-
Na suchej rozgrzanej patelni usmaż pokrojony w około 2 cm plastry ser halloumi.
-
Kuskus przełóż na naczynie, w którym będziesz serwować sałatkę. Następnie na środku rozsyp pestki granatu wraz z sokiem, który powstanie.
-
Na koniec umyj ogórka i pokrój obieraczką do warzyw w cienkie wstążki (tagliatelle).
Jak Ci smakowała moja sałatka z kuskusem, serem halloumi i granatem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pożywne sałataki, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę z figami, gorgonzolą i orzechami włoskimi lub sałatkę z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem.