Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem

Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy, a przy tym smaczny obiad? W takim razie moja sałatka z kaszą gryczaną i burakiem może przypaść Ci do gustu. Pełen witamin pieczony burak, do tego kasza i kremowa mozzarella, dopełnione chrupiącymi liśćmi szpinaku i słodko-ostrym dressingiem na bazie miodu i musztardy. Spróbuj koniecznie!

sałatka z kaszą gryczaną, pieczonym burakiem i mozarellą

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 100 g sera mozzarella
  • garść natki pietruszki
  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • kilka orzechów włoskich
  • garść szczypiorku
Dressing:
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 2

  1. Buraka w skórce umyj, osusz, natrzyj oliwą z oliwek. Następnie wstaw do piekarnika na 200 stopni C i piecz przez około 40 minut.

  2. Kiedy burak wystygnie, obierz go ze skórki i pokrój w kostkę.

  3. Ugotuj kaszę gryczaną.

  4. W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę, posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Umyj także liście szpinaku i je osusz.

  5. Wszystkie składniki dressingu dodaj do słoiczka, zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij do połączenia składników.

  6. W miseczce wymieszaj buraka, szpinak, kaszę gryczaną, szczypiorek, natkę pietruszki i mozzarellę.

  7. Na koniec skrop dressingiem i posyp orzechami włoskimi.Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonym burakiem i mozzarellą

Czy sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem okazała się dobrym wyborem na Twój lunch? Jeśli szukasz innych pomysłów na sałatki, to sprawdź moje przepisy na lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola lub sałatkę BLT z sosem z awokado i parmezanem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry