Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy, a przy tym smaczny obiad? W takim razie moja sałatka z kaszą gryczaną i burakiem może przypaść Ci do gustu. Pełen witamin pieczony burak, do tego kasza i kremowa mozzarella, dopełnione chrupiącymi liśćmi szpinaku i słodko-ostrym dressingiem na bazie miodu i musztardy. Spróbuj koniecznie!
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
- garść świeżych liści szpinaku
- 100 g sera mozzarella
- garść natki pietruszki
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- kilka orzechów włoskich
- garść szczypiorku
Dressing:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 2
-
Buraka w skórce umyj, osusz, natrzyj oliwą z oliwek. Następnie wstaw do piekarnika na 200 stopni C i piecz przez około 40 minut.
-
Kiedy burak wystygnie, obierz go ze skórki i pokrój w kostkę.
-
Ugotuj kaszę gryczaną.
-
W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę, posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Umyj także liście szpinaku i je osusz.
-
Wszystkie składniki dressingu dodaj do słoiczka, zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij do połączenia składników.
-
W miseczce wymieszaj buraka, szpinak, kaszę gryczaną, szczypiorek, natkę pietruszki i mozzarellę.
-
Na koniec skrop dressingiem i posyp orzechami włoskimi.
Czy sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem okazała się dobrym wyborem na Twój lunch? Jeśli szukasz innych pomysłów na sałatki, to sprawdź moje przepisy na lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola lub sałatkę BLT z sosem z awokado i parmezanem.