Sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem to moja wersja niezwykle popularnej w USA kanapki o tej samej nazwie, czyli „bacon, lettuce, tomato”. Tym razem w opcji fit bez pieczywa, zatem bez zbędnych pustych kalorii. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść szybki i pożywny, a zarazem smaczny lunch, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj!

Składniki:
- 1 awokado
- 100 g wędzonego boczku
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- 100 g suchego makaronu wstążki
- 2 garście roszponki
Sos:
- 1 awokado
- sok z 1 limonki
- 2 szklanki listków bazylii
- 50 g tartego parmezanu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
PORCJE: 2
-
Najpierw ugotuj makaron al dente.
-
Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
-
Boczek pokrój w małe paski i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący.
-
Pomidorki koktajlowe poprzecinaj na pół.
-
Na dużych głębokich talerzach ułóż ugotowany makaron, roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, boczek i pomidory.
-
Całość polej kremowym sosem z awokado i dokładnie wymieszaj.
Czy moja sałatka BLT z awokado i parmezanem spełniła Twoje oczekiwania? Jeśli tak, to sprawdź inne moje przepisy na sałatki. Polecam na przykład lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola lub sałatkę z kaszą gryczaną, pieczonym burakiem i mozzarellą.