Sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem

Sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem to moja wersja niezwykle popularnej w USA kanapki o tej samej nazwie, czyli „bacon, lettuce, tomato”. Tym razem w opcji fit bez pieczywa, zatem bez zbędnych pustych kalorii. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść szybki i pożywny, a zarazem smaczny lunch, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj!

Sałatka BLT z sosem z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • 100 g wędzonego boczku
  • ok. 15 pomidorków koktajlowych
  • 100 g suchego makaronu wstążki
  • 2 garście roszponki
Sos:
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • 2 szklanki listków bazylii
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron al dente.

  2. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Następnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  3. Boczek pokrój w małe paski i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący.

  4. Pomidorki koktajlowe poprzecinaj na pół.

  5. Na dużych głębokich talerzach ułóż ugotowany makaron, roszponkę, pokrojone w kostkę awokado, boczek i pomidory.

  6. Całość polej kremowym sosem z awokado i dokładnie wymieszaj.Sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem

Czy moja sałatka BLT z awokado i parmezanem spełniła Twoje oczekiwania? Jeśli tak, to sprawdź inne moje przepisy na sałatki. Polecam na przykład lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola lub sałatkę z kaszą gryczaną, pieczonym burakiem i mozzarellą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top