Lekka sałatka z figami, malinami i serem gorgonzola to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki lunch. Mimo, że posiada tylko kilka składników, to smaki komponują się w doskonałą całość. Z pewnością dodatkowym atutem jest fakt, iż przygotujesz ją tylko w 15 minut.
Składniki:
- 70 g rukoli
- 1 szklanka świeżych malin
- 100 g sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 3 świeże figi
Dressing miodowy:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka miodu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Na suchej średnio rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie. Pamiętaj, aby dość często potrząsać patelnią, żeby orzechy uprażyły się ze wszystkich stron i nie przypaliły.
-
Na półmisku lub na talerzach umieść umytą i osuszoną rukolę.
Dodaj pokrojoną w niedużą kostkę gorgonzolę oraz figi pokrojone w ósemki. -
Ułóż świeże maliny, następnie całość obsyp prażonymi orzechami włoskimi i skrop dressingiem miodowym.
-
W celu przygotowania dressingu wlej do niedużego słoika ocet balsamiczny, płynny miód i oliwę z oliwek.
-
Dopraw solą i pieprzem, a potem zakręć słoik i mocno wstrząśnij.
Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni.
Zainteresowała Cię moja lekka sałatka z figami, malinami i serem gorgonzola? Jeśli szukasz innych przepisów na sałatki, koniecznie spróbuj sałatki BLT z sosem z awokado lub sałatki z kaszą gryczaną, pieczonym burakiem i mozzarellą.