Sałatka z figami, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Kiedy szukam inspiracji do tworzenia nowych przepisów zawsze korzystam z dostępnych w danych czasie produktów sezonowych. Ponieważ ostatnio w sklepach pojawiły się świeże figi, to nie mogło ich zabraknąć w kolejnej recepturze. Sałatka z figami, gorgonzolą i karmelizowanymi orzechami włoskimi jest lekka i aromatyczna, a do tego ekspresowa w przygotowaniu.

sałatka z figami, serem gorgonzola i karmelizowanymi orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 3 świeże figi
  • 8-9 sztuk orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • garść świeżych borówek
Sos balsamico:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 8 łyżeczek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Na rozgrzaną patelnię dodaj połamane orzechy włoskie. Praż kilka minut, często poruszając patelnią, żeby nie dopuścić do spalenia. Następnie dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj, aż miód pokryje orzechy i zdejmij z palnika.

  2. Sos balsamico

    Do małego słoiczka umieszczonego w gorącej wodzie dodaj miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Odczekaj chwilę, aż rozpuści się miód, a następnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij do połączenia składników.

  3. Na dwóch talerzach rozłóż po garści rukoli, pokrojone w ósemki figi. Rozkrusz ser pleśniowy, dodaj karmelizowane orzechy włoskie i borówki. Na koniec całość skrop sosem balsamico.

Czy smakowała ci moja sałatka z figami, gorgonzolą i orzechami włoskimi? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie i zdrowe lunche, to sprawdź moje przepisy na sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta lub burratę z pieczonymi pomidorkami i cukinią.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry