Kiedy szukam inspiracji do tworzenia nowych przepisów zawsze korzystam z dostępnych w danych czasie produktów sezonowych. Ponieważ ostatnio w sklepach pojawiły się świeże figi, to nie mogło ich zabraknąć w kolejnej recepturze. Sałatka z figami, gorgonzolą i karmelizowanymi orzechami włoskimi jest lekka i aromatyczna, a do tego ekspresowa w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 3 świeże figi
- 8-9 sztuk orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- garść świeżych borówek
Sos balsamico:
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżeczek octu balsamicznego
- 8 łyżeczek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Na rozgrzaną patelnię dodaj połamane orzechy włoskie. Praż kilka minut, często poruszając patelnią, żeby nie dopuścić do spalenia. Następnie dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj, aż miód pokryje orzechy i zdejmij z palnika.
- Sos balsamico
Do małego słoiczka umieszczonego w gorącej wodzie dodaj miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Odczekaj chwilę, aż rozpuści się miód, a następnie zakręć słoik i mocno wstrząśnij do połączenia składników.
-
Na dwóch talerzach rozłóż po garści rukoli, pokrojone w ósemki figi. Rozkrusz ser pleśniowy, dodaj karmelizowane orzechy włoskie i borówki. Na koniec całość skrop sosem balsamico.
Czy smakowała ci moja sałatka z figami, gorgonzolą i orzechami włoskimi? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie i zdrowe lunche, to sprawdź moje przepisy na sałatkę z truskawkami, awokado i serem feta lub burratę z pieczonymi pomidorkami i cukinią.