Letnia sałatka z brzoskwiniami, gorgonzolą i indykiem

Kiedy zaczyna się lato, to w moim menu zawsze pojawiają się brzoskwinie, które po prostu uwielbiam. Używam ich nie tylko do deserów, ale także jako element lunchu/kolacji. Stąd własnie letnia sałatka z brzoskwiniami, gorgonzolą i indykiem. Niby słodka, ale zarazem zaskakująca bogactwem smaków, do tego treściwa. Polecam na gorące dni!

sałatka z gorgonzolą, brzoskwiniami i grillowanym indykiem

Składniki:

  • 5-6 dużych liści sałaty masłowej
  • 1 brzoskwinia
  • 100 g filetu z indyka
  • 25 g sera gorgonzola
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 1

  1. Na suchą rozgrzaną patelnię dodaj ziarna słonecznika i praż żeby delikatnie zbrązowiały, często mieszając. Słonecznik odłóż na talerzyk.

  2. Filet z indyka delikatnie rozbij, natrzyj solą i pieprzem.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i usmaż filet z indyka (smaż po około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu).

  4. Sałatę umyj, liście ułóż na sobie i pokrój w pół centymetrowe paski, a następnie ułóż na talerzu.

  5. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż na sałacie.

  6. Usmażony filet z indyka pokrój w paski i również rozłóż na sałacie.

  7. Dodaj pokrojoną w półksiężyce brzoskwinię i kawałki sera gorgonzola.

  8. Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika oraz porwanymi listkami mięty.

  9. Na koniec skrop łyżką octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Czy smakowała Ci moja letnia sałatka z brzoskwiniami, serem gorgonzola i indykiem? Sprawdź także inne pomysły na sałatki, takie jak sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem lub lekka sałatka z figami, malinami i serem gorgonzola.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top