Kiedy zaczyna się lato, to w moim menu zawsze pojawiają się brzoskwinie, które po prostu uwielbiam. Używam ich nie tylko do deserów, ale także jako element lunchu/kolacji. Stąd własnie letnia sałatka z brzoskwiniami, gorgonzolą i indykiem. Niby słodka, ale zarazem zaskakująca bogactwem smaków, do tego treściwa. Polecam na gorące dni!
Składniki:
- 5-6 dużych liści sałaty masłowej
- 1 brzoskwinia
- 100 g filetu z indyka
- 25 g sera gorgonzola
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 5-6 listków świeżej mięty
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
Na suchą rozgrzaną patelnię dodaj ziarna słonecznika i praż żeby delikatnie zbrązowiały, często mieszając. Słonecznik odłóż na talerzyk.
-
Filet z indyka delikatnie rozbij, natrzyj solą i pieprzem.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i usmaż filet z indyka (smaż po około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu).
-
Sałatę umyj, liście ułóż na sobie i pokrój w pół centymetrowe paski, a następnie ułóż na talerzu.
-
Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż na sałacie.
-
Usmażony filet z indyka pokrój w paski i również rozłóż na sałacie.
-
Dodaj pokrojoną w półksiężyce brzoskwinię i kawałki sera gorgonzola.
-
Całość posyp uprażonymi ziarnami słonecznika oraz porwanymi listkami mięty.
-
Na koniec skrop łyżką octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Czy smakowała Ci moja letnia sałatka z brzoskwiniami, serem gorgonzola i indykiem? Sprawdź także inne pomysły na sałatki, takie jak sałatka BLT z sosem z awokado i parmezanem lub lekka sałatka z figami, malinami i serem gorgonzola.