Jakie są Wasze smaki lata? Mi wakacje kojarzą się ze słodziutkimi i soczystymi brzoskwiniami, dlatego zdecydowałam się ich użyć w kolejnym przepisie. Tarta z brzoskwiniami w stylu rustykalnym to ciasto, które nie musi wyglądać idealnie, ponieważ liczy się tu smak. Połączenie chrupiącego maślanego spodu z dodatkiem mąki orkiszowej z soczystymi owocami i odrobiną mąki kokosowej (idealnie wchłania nadmiar soku z owoców) to mój idealny deser na letnie upały.
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka razowej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 5 małych brzoskwiń
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- białko jaja
- cukier trzcinowy
- świeże maliny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 15 minut
PORCJE: 8
- Kruche ciasto:
W celu przygotowania kruchego ciasta w misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i ucieraj całość palcami. Po chwili dodaj zimną wodę i zagniataj ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny, żeby ciasto się dobrze schłodziło.
- Nadzienie brzoskwiniowe:
W międzyczasie pokrój brzoskwinie w półksiężyce i skrop cytryną.
-
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na papierze do pieczenia, tak żeby powstało koło o średnicy około 35 cm. Spód na papierze do pieczenia przenieś na blaszkę, na której będziesz piekła ciasto.
-
Na spodzie rozprowadź mąkę kokosową, tworząc okrąg i pozostawiając 5 cm brzegu na zwinięcie ciasta. Na mące poukładaj brzoskwinie.
-
Brzegi ciasta zawiń do środka, przykrywając część brzoskwiń, a następnie posmaruj je roztrzepanym białkiem i oprósz brązowym cukrem.
-
Ciasto wstaw do piekarnika na 190 stopni, piecz przez 30-40 minut. Po wyjęciu udekoruj świeżymi malinami.
Jak Ci się udała moja tarta z brzoskwiniami? Jeśli szukasz innych pomysłów na cista, to sprawdź moje przepisy na rabarbar pod migdałowo-owsiana kruszonką z karmelem i imbirem, ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit lub waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.
Wygląda pysznie. Mam puszkę brzoskwini. Co należało by zmienić w przepisie? Może czas pieczenia?
Ostatnio zrobiłam tartę z jabłkami z Twojego przepisu i wyszła idealna. Dziękuję.
Hej, ja ewentualnie nie dodałabym tej mąki kokosowej, ponieważ brzoskwinie z puszki nie puszczą tyle soku. Cieszę się, że tarta smakowała 🙂 następnym razem prześlij zdjęcie:)