Sezon truskawkowy za pasem! Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser z ich użyciem, to koniecznie przeczytaj ten przepis. Waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną to klasyczne połączenie smaków w bardzo prostej formie. Musisz go spróbować!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 400 g śmietanki 30%
- 700 g świeżych truskawek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
-
W misce ubijaj białka. Pod koniec ubijania, kiedy piana jest już sztywna dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj żółtka nie przestawiając ubijać.
-
Dodaj także partiami przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką
do połączenia składników. Na koniec wmieszaj w masę pastę waniliową. -
Masę przelej do formy o średnicy około 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160 stopni C.,
w funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). -
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na około 15 minut, aby trochę ostygnął. Następnie wyjmij go z formy, odwróć górą do dołu i pozostaw do wystudzenia na kratce.
-
W miseczce wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżeczkami cukru pudru i 3 łyżkami wody.
Następnie nasącz wystudzony biszkopt. -
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i rozłóż na biszkopcie.
-
Truskawki pokrój na 4 części i rozłóż na bitej śmietanie.
Jak oceniasz mój waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną? Jeśli przypadł Ci do spróbuj także moich przepisów na letnią tartę z malinami oraz domową szarlotkę z antonówek.