Waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Sezon truskawkowy za pasem! Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser z ich użyciem, to koniecznie przeczytaj ten przepis. Waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną to klasyczne połączenie smaków w bardzo prostej formie. Musisz go spróbować!

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 400 g śmietanki 30%
  • 700 g świeżych truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 minut

  1. W misce ubijaj białka. Pod koniec ubijania, kiedy piana jest już sztywna dodawaj partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj żółtka nie przestawiając ubijać.

  2. Dodaj także partiami przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką
    do połączenia składników. Na koniec wmieszaj w masę pastę waniliową.

  3. Masę przelej do formy o średnicy około 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160 stopni C.,
    w funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).

  4. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na około 15 minut, aby trochę ostygnął. Następnie wyjmij go z formy, odwróć górą do dołu i pozostaw do wystudzenia na kratce.

  5. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżeczkami cukru pudru i 3 łyżkami wody.
    Następnie nasącz wystudzony biszkopt.

  6. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i rozłóż na biszkopcie.

  7. Truskawki pokrój na 4 części i rozłóż na bitej śmietanie.Waniliowy biszkopt z malinami i bitą śmietaną

Jak oceniasz mój waniliowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną? Jeśli przypadł Ci do spróbuj także moich przepisów na letnią tartę z malinami oraz domową szarlotkę z antonówek.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top