Uwielbiam spokojne, niedzielne poranki, kiedy rodzinne śniadania przy stole przedłużają się do południa. Na takie okazje najlepsze są pancakes z ricottą i ciepłym sosem truskawkowym. Moja rodzina najbardziej lubi takie lekkie i puszyste, dlatego do masy dodaję ubite białko i smażę je długo na małym ogniu. Jeśli jesteście miłośnikami pankejków wypróbujcie ten prosty i komfortowy przepis !
Składniki:
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
- olej rzepakowy do smażenia
Sos truskawkowy:
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 7-9 placuszków
-
Najpierw oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka na sztywną pianę.
-
Do miski dodaj ricottę, żółtka, pastę waniliową, miód i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smaż niewielkie placuszki, około 1 – 1,5 łyżki na pankejka.
- Sos truskawkowy:
W rondlu umieść truskawki, dodaj brązowy cukier i wlej sok z cytryny. Następnie gotuj na średnim ogniu, aż konsystencja będzie lekko gęsta.
-
Placuszki podawaj z sosem truskawkowym.
Jak Ci smakowały moje pancakes z ricottą i sosem truskawkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na placuszki z twarogiem, sosem czekoladowym i pomarańczą lub pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami.