Puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym

Uwielbiam spokojne, niedzielne poranki, kiedy rodzinne śniadania przy stole przedłużają się do południa. Na takie okazje najlepsze są pancakes z ricottą i ciepłym sosem truskawkowym. Moja rodzina najbardziej lubi takie lekkie i puszyste, dlatego do masy dodaję ubite białko i smażę je długo na małym ogniu. Jeśli jesteście miłośnikami pankejków wypróbujcie ten prosty i komfortowy przepis !

Puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki pasty z wanilii
  • olej rzepakowy do smażenia
Sos truskawkowy:
  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 7-9 placuszków

  1. Najpierw oddziel żółtka od białek. Następnie ubij białka na sztywną pianę.

  2. Do miski dodaj ricottę, żółtka, pastę waniliową, miód i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smaż niewielkie placuszki, około 1 – 1,5 łyżki na pankejka.

  4. Sos truskawkowy:

    W rondlu umieść truskawki, dodaj brązowy cukier i wlej sok z cytryny. Następnie gotuj na średnim ogniu, aż konsystencja będzie lekko gęsta.

  5. Placuszki podawaj z sosem truskawkowym.

Jak Ci smakowały moje pancakes z ricottą i sosem truskawkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na placuszki z twarogiem, sosem czekoladowym i pomarańczą lub pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry