Bagietka francuska z chrupiącą skórką

Czy wiecie jaki jest sekret, żeby bagietka francuska wyszła doskonale? Najważniejsze jest długie wyrastanie ciasta i wysoka temperatura pieczenia. Francuska receptura na tradycyjne pieczywo składa się tylko z 4 składników i jest bardzo prosta, wymaga tylko czasu.

Bagietka francuska z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 2 szklanki wody w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczki soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 18 godz..

PORCJE: 3 bagietki

  1. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z drożdżami i wodą. Masę najlepiej mieszać odwrotną stroną drewnianej łyżki, ponieważ ciasto jest lekko klejące i wilgotne. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, po tym czasie dodaj sól i mieszaj jeszcze przez około minutę. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią i odstaw do powolnego wyrośnięcia na 10 – 15 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Blat na którym będziesz wyrabiać ciasto posyp sporą ilością mąki, ponieważ będzie bardzo mokre. Odwróć miskę i wyłóż je na blat. Obtaczaj ciasto w mące i delikatnie zagniataj. Następnie podziel na 3 części i uformuj bagietki rozciągając i rolując delikatnie ciasto. Bagietki powinny mieć około 30 – 40 cm długości.

  3. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bagietki zachowując odstępy pomiędzy nimi. Ostrym nożem zrób kilka poprzecznych nacięć na każdej bagietce i oprósz mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

  4. Na koniec bagietki piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 20 – 25 minut.

Jak Ci smakowała moja bagietka francuska z chrupiącą skórką? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też mój przepis na chlebek bananowy z kawałkami czekolady.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top