Jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli

Czy robiliście już kiedyś jajko w koszulce? Może się to wydawać trudne, jednak wystarczy kilka prób i bardzo szybko dochodzi się do wprawy. Proponuję klasyczne śniadanie z wykorzystanie jajka w tej postaci, czyli na toście w towarzystwie szpinaku, awokado i chilli. Przepis w 100% wegetariański, ale dostarczający wszystkie niezbędne składniki odżywcze, do tego zdrowy i przede wszystkim smaczny. Spróbuj koniecznie!

Jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli

Składniki:

  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • 1 jajko
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka octu
  • kilka listków szpinaku
  • serek śmietankowy
  • chilli w proszku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: 1

  1. Zacznij od zrobienia tostów z chleba. Następnie w niedużym rondelku zagotuj wodę i dodaj ocet.

  2. Wbij jajko do miseczki. Kiedy woda będzie się gotować (powinna lekko bulgotać), zamieszaj łyżką wir i powoli wlej jajko na środek wiru, po czym gotuj przez 2 minuty.

  3. Na teatrzyku połóż tost i posmaruj go grubą warstwą serka śmietankowego. W dalszej kolejności ułóż liście szpinaku, pokrojone awokado i jajko.

  4. Na koniec skrop oliwą z oliwek i posyp chilli. Jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli

Jak Ci smakowało moje jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne śniadania, to sprawdź także moje przepisy na Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik, maślane szparagi z jajkiem i parmezanem lub owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry