Lubisz słodkie śniadania? Jeśli tak, to moja owsianka z karmelizowanym bananem i czekoladą może być strzałem w dziesiątkę. Słodycz znajdziemy zarówno w płatkach owsianych jak i karmelizowanych bananach. Do tego przełamanie gorzką czekoladą i słonym masłem orzechowym. Mimo wszystko jest to nadal pełnowartościowe i sycące śniadanie, oparte na mleku kokosowym, w 100% wegańskie. Kilka dobrej jakości składników i tylko 20 minut pracy. Polecam i życzę smacznego!
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
W rondlu wymieszaj mleko kokosowe z wodą i płatkami owsianymi. Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
-
Przykryj rondel i zdejmij z gazu. Następnie rozgrzej patelnię, pokrój banana w 1 cm krążki i ułóż na patelni.
-
Smaż z obu stron, aż banan lekko zbrązowieje z każdej strony.
-
Do miseczki przełóż owsiankę, następnie ułóż na niej banana, masło orzechowe i posyp posiekaną czekoladą.
Szukasz innych pomysłów na śniadanie, niż moja owsianka z karmelizowanym bananem i czekoladą na mleku kokosowym? W taki razie sprawdź także inne przepisy, takie jak nocna owsianka z truskawkami i kokosem, maślane szparagi z jajkiem i parmezanem lub energetyczne smoothie z malinami i awokado.