Domowa granola z owocami i masłem orzechowym

Domowa granola z owocami i masłem orzechowym to moja propozycja dla wszystkich osób, które lubią zjeść smaczne i pełnowartościowe śniadanie przed wyjściem z domu, jednak nie mają za dużo czasu na jego przygotowanie. Ja zawsze robię tą chrupiącą granolę, gdy w sklepach pojawią się świeże owoce. Możesz ją także uprażyć z ulubionymi orzechami, a mleko zastąpić zimnym jogurtem. Inwencja jest po Waszej stronie, więc do dzieła!

Domowa granola z owocami i maslem orzechowym

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • masło orzechowe
  • 1 banan
  • garść borówek
  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: 1

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Płatki praż
    na patelni przez kilka minut, aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając.

  2. Następnie podgrzej mleko, nie dopuszczając do jego zagotowania. Mleko ma być ciepłe a nie gorące.

  3. Do miseczki dodaj gotową granolę i zalej gorącym mlekiem. Na koniec dodaj łyżkę masła orzechowego, borówki i banana i kilka kawałków mango.

Czy moja domowa granola z owocami i masłem orzechowym spełniła Twoje oczekiwania? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i szybkie śniadania, to sprawdź moje przepisy na nocną owsiankę z truskawkami i kokosem, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry