Domowa granola z owocami i masłem orzechowym to moja propozycja dla wszystkich osób, które lubią zjeść smaczne i pełnowartościowe śniadanie przed wyjściem z domu, jednak nie mają za dużo czasu na jego przygotowanie. Ja zawsze robię tą chrupiącą granolę, gdy w sklepach pojawią się świeże owoce. Możesz ją także uprażyć z ulubionymi orzechami, a mleko zastąpić zimnym jogurtem. Inwencja jest po Waszej stronie, więc do dzieła!
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- masło orzechowe
- 1 banan
- garść borówek
- 1 mango
- 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
PORCJE: 1
-
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Płatki praż
na patelni przez kilka minut, aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając. -
Następnie podgrzej mleko, nie dopuszczając do jego zagotowania. Mleko ma być ciepłe a nie gorące.
-
Do miseczki dodaj gotową granolę i zalej gorącym mlekiem. Na koniec dodaj łyżkę masła orzechowego, borówki i banana i kilka kawałków mango.
Czy moja domowa granola z owocami i masłem orzechowym spełniła Twoje oczekiwania? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i szybkie śniadania, to sprawdź moje przepisy na nocną owsiankę z truskawkami i kokosem, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub owsiankę z karmelizowanym bananem i czekoladą.