Orzechowa granola i karmelizowana gruszka z imbirem

Domowa orzechowa granola z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny to taka, jaką lubię najbardziej, bo sama decyduję, ile dodam orzechów i innych składników i nigdy ich nie żałuję, a co najważniejsze nie ma w niej zbędnych cukrów i tłuszczów. Jeśli dołoży się do tego karmelizowaną w miodzie imbirową gruszkę, która w sezonie jesiennym jest najsmaczniejsza, to mamy śniadanie doskonałe.

Karmelizowana gruszka z imbirem i orzechowa granola z zurawina

Składniki:

Orzechowa granola:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
  • kilka całych migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka masła

Karmelizowana gruszka:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Orzechowa granola:

    Najpierw na dużej patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj płatki i owsiane, z grubsza posiekane orzechy i żurawinę. Praż na średnim ogniu, często mieszając i poruszając patelnią, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Potrzebny czas to około 15 minut, aż orzechy i płatki będą lekko zrumienione i chrupiące. Po ostygnięciu granolę przesyp i przechowuj w słoiku.

  2. Karmelizowana gruszka:

    Gruszki obierz i przekrój na pół. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i sok z cytryny i całość wymieszaj. Gruszki ułóż płaską częścią na patelni i karmelizuj na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.

  3. Na koniec granolę i gruszkę podawaj z jogurtem naturalnym.

Jak Ci się udała moja orzechowa granola i karmelizowana gruszka z imbirem? Jeśli szukasz innych inspiracji na śniadania, to sprawdź te moje przepisy na placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą lub pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry