Domowa orzechowa granola z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny to taka, jaką lubię najbardziej, bo sama decyduję, ile dodam orzechów i innych składników i nigdy ich nie żałuję, a co najważniejsze nie ma w niej zbędnych cukrów i tłuszczów. Jeśli dołoży się do tego karmelizowaną w miodzie imbirową gruszkę, która w sezonie jesiennym jest najsmaczniejsza, to mamy śniadanie doskonałe.
Składniki:
Orzechowa granola:
- 3 szklanki płatków owsianych
- garść orzechów włoskich
- kilka całych migdałów
- garść orzechów laskowych
- szklanka suszonej żurawiny
- 1 łyżka masła
Karmelizowana gruszka:
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
Potrzebny czas: 20 minut
- Orzechowa granola:
Najpierw na dużej patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj płatki i owsiane, z grubsza posiekane orzechy i żurawinę. Praż na średnim ogniu, często mieszając i poruszając patelnią, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Potrzebny czas to około 15 minut, aż orzechy i płatki będą lekko zrumienione i chrupiące. Po ostygnięciu granolę przesyp i przechowuj w słoiku.
- Karmelizowana gruszka:
Gruszki obierz i przekrój na pół. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i sok z cytryny i całość wymieszaj. Gruszki ułóż płaską częścią na patelni i karmelizuj na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
-
Na koniec granolę i gruszkę podawaj z jogurtem naturalnym.
Jak Ci się udała moja orzechowa granola i karmelizowana gruszka z imbirem? Jeśli szukasz innych inspiracji na śniadania, to sprawdź te moje przepisy na placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą lub pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami.
My do orzechowej granoli stosujemy płatki orkiszowe. Dlaczego? Pomijając walory zdrowotne, które niewątpliwie posiada orkisz, mają one same w sobie lekko orzechowy smak, przez co super komponują się z granolą orzechową 🙂 Polecamy
super, następnym razem spróbuję z orkiszem 🙂