Na pewno każdy z Was pamięta z dzieciństwa pyszny ryż na mleku z dodatkiem cynamonu. Moje dzieci również go uwielbiają. Dzisiejszy przepis na pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami to modyfikacja tej prostej i smacznej potrawy w dużo słodszej wersji. Klasyczne połączenie jabłek z syropem klonowym i korzennymi przyprawami doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym smakiem mlecznego ryżu.
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- opakowanie cukru waniliowego (ok 20 g)
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki masła
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
W rondlu ugotuj ryż w proporcji 3:1 wody do ryżu. Pod koniec gotowania, kiedy ryż wchłonie większość wody, wlej szklankę mleka, dodaj cukier waniliowy, kardamon i pół łyżki masła. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ryż zrobi się kleisty i miękki.
-
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i pokrojone w małą kostkę jabłka. Jabłka karmelizuj na mocno rozgrzanej patelni, często poruszając, tak żeby nie przypalić owoców. Proces karmelizacji powinien być szybki, żeby jabłka nie zaczęły się rozpadać.
-
Patelnię zdejmij z ognia i dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aż miód się roztopi. Następnie wlej syrop klonowy oraz wsyp cynamon i ponownie wymieszaj.
-
Na koniec do salaterek przełóż ryż i karmelizowane jabłka w syropie.
Jak Ci się udał mój pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami? Jeśli szukasz inspiracji na deser, to sprawdź także inne moje przepisy, takie jak maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls lub mus czekoladowy z awokado i pistacjami.