Pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami

Na pewno każdy z Was pamięta z dzieciństwa pyszny ryż na mleku z dodatkiem cynamonu. Moje dzieci również go uwielbiają. Dzisiejszy przepis na pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami to modyfikacja tej prostej i smacznej potrawy w dużo słodszej wersji. Klasyczne połączenie jabłek z syropem klonowym i korzennymi przyprawami doskonale komponuje się z delikatnym i kremowym smakiem mlecznego ryżu.

Pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • opakowanie cukru waniliowego (ok 20 g)
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 2

  1. W rondlu ugotuj ryż w proporcji 3:1 wody do ryżu. Pod koniec gotowania, kiedy ryż wchłonie większość wody, wlej szklankę mleka, dodaj cukier waniliowy, kardamon i pół łyżki masła. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż ryż zrobi się kleisty i miękki.

  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i pokrojone w małą kostkę jabłka. Jabłka karmelizuj na mocno rozgrzanej patelni, często poruszając, tak żeby nie przypalić owoców. Proces karmelizacji powinien być szybki, żeby jabłka nie zaczęły się rozpadać.

  3. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj miód. Delikatnie wymieszaj, aż miód się roztopi. Następnie wlej syrop klonowy oraz wsyp cynamon i ponownie wymieszaj.

  4. Na koniec do salaterek przełóż ryż i karmelizowane jabłka w syropie.

Jak Ci się udał mój pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami? Jeśli szukasz inspiracji na deser, to sprawdź także inne moje przepisy, takie jak maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls lub mus czekoladowy z awokado i pistacjami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top