Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym to jeden z najpopularniejszych deserów w krajach anglosaskich, znajdziemy je w menu deserowym wielu restauracji i kafejek w Wielkiej Brytanii i USA. Ze względu na wysoką zawartość cukru marchewka sprawdza się doskonale jako składnik deseru, nadając ciastu przyjemnie wilgotną konsystencję. Komponuje się doskonale z korzennymi przyprawami, a także orzechami i migdałami. Całość wspaniale uzupełnia słodki śmietankowy krem z odrobiną soku z pomarańczy.

Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 150 g masła
- 1 duże drobno starte jabłko
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 1,5 szklanki brązowego cukru
Śmietankowy krem:
- 600 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godz..
- Ciasto marchewkowe:
Najpierw umieść orzechy w malakserze i zmiksuj na mąkę. Następnie przenieś do miski, dodaj mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
-
W drugiej misce umieść roztopione masło, cukier, jajka i także dokładnie wymieszaj.
-
Połącz suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj startą marchewkę i jabłko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Masę przelej do małej okrągłej formy (18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 65-75 minut do suchego patyczka.
-
Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, żeby ciasto było zimne w momencie nakładania kremu.
- Krem śmietankowy:
Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj serek śmietankowy i sok z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę.
-
Przestudzone ciasto marchewkowe przetnij na pół. Jedną część ułóż na dużym talerzu i rozprowadź połowę kremu śmietankowego. Następnie przykryj drugą połową ciasta i ponownie rozprowadź krem. Na koniec udekoruj orzechami włoskimi i oprósz cynamonem.
Jak Ci się udało moje ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym? Jeśli szukasz innych inspiracji w kategorii ciasta, to sprawdź też moje przepisy na maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls, ciasto czekoladowe ze śliwkami w słonym karmelu.