Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym to jeden z najpopularniejszych deserów w krajach anglosaskich, znajdziemy je w menu deserowym wielu restauracji i kafejek w Wielkiej Brytanii i USA. Ze względu na wysoką zawartość cukru marchewka sprawdza się doskonale jako składnik deseru, nadając ciastu przyjemnie wilgotną konsystencję. Komponuje się doskonale z korzennymi przyprawami, a także orzechami i migdałami. Całość wspaniale uzupełnia słodki śmietankowy krem z odrobiną soku z pomarańczy.

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Składniki:

Ciasto marchewkowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 1 duże drobno starte jabłko
  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
Śmietankowy krem:
  • 600 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 50 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

  1. Ciasto marchewkowe:

    Najpierw umieść orzechy w malakserze i zmiksuj na mąkę. Następnie przenieś do miski, dodaj mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

  2. W drugiej misce umieść roztopione masło, cukier, jajka i także dokładnie wymieszaj.

  3. Połącz suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj startą marchewkę i jabłko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

  4. Masę przelej do małej okrągłej formy (18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 65-75 minut do suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj, żeby ciasto było zimne w momencie nakładania kremu.

  6. Krem śmietankowy:

    Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj serek śmietankowy i sok z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę.

  7. Przestudzone ciasto marchewkowe przetnij na pół. Jedną część ułóż na dużym talerzu i rozprowadź połowę kremu śmietankowego. Następnie przykryj drugą połową ciasta i ponownie rozprowadź krem. Na koniec udekoruj orzechami włoskimi i oprósz cynamonem.

Jak Ci się udało moje ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym? Jeśli szukasz innych inspiracji w kategorii ciasta, to sprawdź też moje przepisy na maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls, ciasto czekoladowe ze śliwkami w słonym karmelu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry