Owsianka z tahini, malinami i karmelizowanym bananem

Kiedy zaczyna się jesień i ciężko jest już kupić świeże owoce, a masz ochotę na pożywne i smaczne śniadanie, rozwiązaniem może być owsianka z tahini, karmelizowanym bananem i mrożonymi malinami. Jest słodka i bardzo treściwa, daje energetycznego kopa na dobry początek dnia.

Owsianka z tahini, malinami i karmelizowanym bananem

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 mały banan
  • kilka mrożonych malin
  • 1/2 szklani wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść dowolnych orzechów (włoskie, migdały, pestki dyni itp.)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. W rondelku zagotuj pół szklanki wody i dodaj płatki owsiane. Doprowadź do wrzenia, a następnie wlej mleko. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki delikatnie zmiękną. Dodaj pastę tahini, syrop klonowy i wymieszaj.

  2. Na suchej rozgrzanej patelni ułóż dwie połówki banana płaską stroną do dołu. Na średnim ogniu karmelizuj owoc przez kilka minut. Następnie odstaw patelnie na kilka minut i dopiero po tym czasie zdejmij banana z patelni.

  3. Do miseczki wlej owsiankę. Ułóż banana, dodaj kilka mrożonych malin i posiekaną mieszankę ulubionych orzechów i nasion. Na koniec całość oprósz tartą lub posiekaną czekoladą.

Jak Ci smakowała moja owsianka z tahini, karmelizowanym bananem i malinami? Jeśli szukasz innych inspiracji na pożywne śniadanie, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny lub pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top