Kiedy zaczyna się jesień i ciężko jest już kupić świeże owoce, a masz ochotę na pożywne i smaczne śniadanie, rozwiązaniem może być owsianka z tahini, karmelizowanym bananem i mrożonymi malinami. Jest słodka i bardzo treściwa, daje energetycznego kopa na dobry początek dnia.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 mały banan
- kilka mrożonych malin
- 1/2 szklani wody
- 1/2 szklanki mleka
- garść dowolnych orzechów (włoskie, migdały, pestki dyni itp.)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
-
W rondelku zagotuj pół szklanki wody i dodaj płatki owsiane. Doprowadź do wrzenia, a następnie wlej mleko. Gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż płatki delikatnie zmiękną. Dodaj pastę tahini, syrop klonowy i wymieszaj.
-
Na suchej rozgrzanej patelni ułóż dwie połówki banana płaską stroną do dołu. Na średnim ogniu karmelizuj owoc przez kilka minut. Następnie odstaw patelnie na kilka minut i dopiero po tym czasie zdejmij banana z patelni.
-
Do miseczki wlej owsiankę. Ułóż banana, dodaj kilka mrożonych malin i posiekaną mieszankę ulubionych orzechów i nasion. Na koniec całość oprósz tartą lub posiekaną czekoladą.
Jak Ci smakowała moja owsianka z tahini, karmelizowanym bananem i malinami? Jeśli szukasz innych inspiracji na pożywne śniadanie, to sprawdź też moje przepisy na jogurtowe Pancakes z borówkami i skórką z cytryny lub pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami.