Czekoladowa owsianka z sosem malinowym i jogurtem greckim wymieszanym z chrupiącymi ziarnami maku. Najczęściej przygotowuję ją, kiedy po śniadaniu zostaje mi trochę niezjedzonej owsianki. Dodaję do niej daktyle, kakao i przekładam do słoiczków, po czym uzupełniam warstwą jogurtu i malin. Wstawiam do lodówki i następnego dnia mam już gotowe śniadanie, a jeśli w międzyczasie najdzie mnie ochota na coś słodkiego to, pyszny i zdrowy deser juz na mnie czeka.

Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka
- woda
- 4-5 suszonych daktyli
- łyżka kakao
- 250 g jogurtu greckiego
- łyżka ziaren maku
- szklanka świeżych lub mrożonych malin
- łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
PORCJE:
- Owsianka
Najpierw w rondelku umieść płatki owsiane i 1/2 szklanki wody, wymieszaj i zagotuj. Następnie wlej mleko. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aż płatki zmiękną. W międzyczasie dodaj pokrojone w drobną kostkę daktyle oraz łyżkę kakao. Dolewaj mleka lub wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Na koniec tak przygotowaną owsiankę odstaw.
-
Wymieszaj jogurt grecki z ziarnami maku.
-
W niedużym garnku umieść maliny oraz cukier trzcinowy. Gotuj, aż maliny zgęstnieją.
-
Przygotuj nieduże szklanki lub salaterki. Na dno każdej dodaj wcześniej przygotowaną owsiankę. Następnie ułóż warstwę jogurtu greckiego z makiem. Na koniec dodaj sos malinowy. Podawaj ze świeżymi malinami i gałązką rozmarynu. Owsiankę możesz przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia będzie gotowe pyszne śniadanie.
Jak Ci smakowała moja czekoladowa owsianka z sosem malinowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na mrożone mango lassi z jagodami, czekoladowy pudding jaglany z daktylami lub nocną owsianęa waniliowo – jagodową.