Coś słodkiego, zdrowego, mało kalorycznego i jeszcze idealnego na upały? Nie ma sprawy, proszę bardzo! Proponuję mrożone mango lassi z dodatkową gęstą warstwą koktajlu kokosowo-jagodowego, która dodaje całości dużo zdrowych witamin. Najlepiej jest mango zamrozić dzień wcześniej i mieć pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jeśli kupicie naprawdę dojrzałe mango, to nawet cukier będzie zbędny.
Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 kubek jagód (świeżych lub mrożonych)
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g jogurtu kokosowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- cukier kokosowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw mango obierz i pokrój w kostkę. Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub przygotuj je dzień wcześniej.
-
Mrożone mango zblenduj na puree z jogurtem greckim i kardamonem. Następnie przelej do szklanek, zostawiając odrobinę miejsca na górze.
-
Jagody zblenduj z jogurtem kokosowym i uzupełnij nim szklanki.
-
Do każdej warstwy dodaj cukier, jeśli jest taka potrzeba. Ja przygotowuję bez cukru, ale moje dzieci wolą nieco słodszą wersję tego deseru.
Jak Ci smakowało moje mrożone mango lassi z jagodami? Jeśli szukasz innych pomtysłów na zimne i orzeźwiające napoje, to sprawdź też moje przepisy na lemoniada rabarbarowa z truskawkami, smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym.