Mrożone mango lassi z jagodami

Coś słodkiego, zdrowego, mało kalorycznego i jeszcze idealnego na upały? Nie ma sprawy, proszę bardzo! Proponuję mrożone mango lassi z dodatkową gęstą warstwą koktajlu kokosowo-jagodowego, która dodaje całości dużo zdrowych witamin. Najlepiej jest mango zamrozić dzień wcześniej i mieć pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jeśli kupicie naprawdę dojrzałe mango, to nawet cukier będzie zbędny.

Mrożone mango lassi

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 kubek jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g jogurtu kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • cukier kokosowy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut.

PORCJE: 2

  1. Najpierw mango obierz i pokrój w kostkę. Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub przygotuj je dzień wcześniej.

  2. Mrożone mango zblenduj na puree z jogurtem greckim i kardamonem. Następnie przelej do szklanek, zostawiając odrobinę miejsca na górze.

  3. Jagody zblenduj z jogurtem kokosowym i uzupełnij nim szklanki.

  4. Do każdej warstwy dodaj cukier, jeśli jest taka potrzeba. Ja przygotowuję bez cukru, ale moje dzieci wolą nieco słodszą wersję tego deseru.

Jak Ci smakowało moje mrożone mango lassi z jagodami? Jeśli szukasz innych pomtysłów na zimne i orzeźwiające napoje, to sprawdź też moje przepisy na lemoniada rabarbarowa z truskawkami, smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry