Orzeźwiające mrożone smoothie melonowo – arbuzowe to świetny napój na upalne dni, gdy potrzebujemy nawodnienia i dostarczenia naszemu organizmowi witamin. Dodatek świeżego ogórka idealnie balansuje słodki smak melona, natomiast szczypta imbiru dodaje wigoru i energii. Przygotujesz je w zaledwie 10 minut, pamiętaj tylko o wstawieniu owoców dzień wcześniej do lodówki, aby były odpowiednio schłodzone.

Składniki:
- 2 kubki pokrojonego w kostkę zielonego melona
- 3 kubki pokrojonego w kostkę i wypestkowanego arbuza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 świeże średniej wielkości ogórki gruntowe
- 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 min..
PORCJE: 2
-
Melona i arbuza przełóż do oddzielnych plastikowych pojemników i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
-
Następnie mrożone owoce wyjmij z zamrażarki i odstaw na około 10 minut.
-
Po tym czasie melona przełóż do blendera, dodaj pokrojone w kostkę świeże ogórki i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj i wlej po równo do dwóch wysokich szklanek.
-
Następnie do blendera dodaj arbuza, imbir i sok pomarańczowy. Dokładnie zblenduj i uzupełnij szklanki.
Czy moje smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem przyniosło Ci chwilę orzeźwienia? Sprawdź także inne z moich pomysłów na napoje, takie jak mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym lub orzeźwiające espresso z tonikiem.