Mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym

Mrożony jogurt ze świeżymi owocami to świetna alternatywa, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub dopada Cię mały głód. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że ten niskokaloryczny i zdrowy deser jest przyjemnie kremowy, natomiast wiórki kokosowe wprowadzają dodatkowy wymiar smakowy tej pysznej przekąsce.

Mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g świeżych malin
  • 2 łyżki miodu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 minut

  1. Przygotuj naczynie (odpowiednie do mrożenia), spód wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do pieczenia o wymiarach 30×20 cm

  2. Następnie w misce wymieszaj miód z jogurtem, 4 łyżkami wiórków kokosowych i mlekiem kokosowym.

  3. Masę wylej na blaszkę. Na wierzchu porozrzucaj cząstki porwanych w dłoniach malin i drobno posiekaną czekoladę. Na koniec obsyp całość łyżką wiórków kokosowych.

  4. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na całą noc.

  5. Po wyjęciu odczekaj około 15 minut lub włóż formę na minutę do gorącej wody. Kiedy jogurt delikatnie zacznie się roztapiać od spodu pokrój w kwadraty.

Jak Ci się udał mój mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź moje przepis na owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top