Mrożony jogurt ze świeżymi owocami to świetna alternatywa, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub dopada Cię mały głód. Dodatek mleka kokosowego sprawia, że ten niskokaloryczny i zdrowy deser jest przyjemnie kremowy, natomiast wiórki kokosowe wprowadzają dodatkowy wymiar smakowy tej pysznej przekąsce.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 ml mleka kokosowego
- 120 g świeżych malin
- 2 łyżki miodu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
-
Przygotuj naczynie (odpowiednie do mrożenia), spód wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do pieczenia o wymiarach 30×20 cm
-
Następnie w misce wymieszaj miód z jogurtem, 4 łyżkami wiórków kokosowych i mlekiem kokosowym.
-
Masę wylej na blaszkę. Na wierzchu porozrzucaj cząstki porwanych w dłoniach malin i drobno posiekaną czekoladę. Na koniec obsyp całość łyżką wiórków kokosowych.
-
Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na całą noc.
-
Po wyjęciu odczekaj około 15 minut lub włóż formę na minutę do gorącej wody. Kiedy jogurt delikatnie zacznie się roztapiać od spodu pokrój w kwadraty.
Jak Ci się udał mój mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe desery, to sprawdź moje przepis na owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone.