Omlet z parmezanem i świeżą pietruszką

Kiedy wiem, że czeka mnie ciężki i pracowity dzień, lubię zjeść jajka na siadanie. Jestem wtedy spokojna, że nie dopadnie mnie nagle mały głód i mogę sobie pozwolić na późniejszy obiad. Omlet z parmezanem to jedna z alternatyw dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek na boczku. Równie prosty w przyrządzeniu, a jednak zaskakujący głębokim smakiem sera i świeżością pietruszki.

Francuski omlet z parmezanem i świeżą pietruszką

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. W miseczce roztrzep widelcem jajka z pietruszką. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Na rozgrzaną patelnię (patelnie o średnicy około 16 cm, z nieprzywierającą powłoką) dodaj łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, rozprowadź je po całej patelni. Następnie wlej masę jajeczną

  3. Po chwili kiedy omlet zacznie się ścinać, zacznij przesuwać masę jajeczną szpatułką (najlepiej silikonową ) od brzegów do środka patelni i delikatnie poruszaj patelnią, tak żeby jajka pokrywały puste miejsca.

  4. Kiedy omlet będzie na wpół ścięty, środek posyp parmezanem. Pozostaw na ogniu przez kilkanaście sekund, aż ser zacznie się topić.

  5. Następnie przechyl lekko patelnię i zacznij podważać omlet z jednej strony tak, aby złożyć go na pół. Gotowego omleta przełóż na talerz.

Czy smakował Ci mój omlet z parmezanem i świeżą pietruszką? Jeśli szukasz innych pomysłów na treściwe śniadanie, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry