Kiedy wiem, że czeka mnie ciężki i pracowity dzień, lubię zjeść jajka na siadanie. Jestem wtedy spokojna, że nie dopadnie mnie nagle mały głód i mogę sobie pozwolić na późniejszy obiad. Omlet z parmezanem to jedna z alternatyw dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek na boczku. Równie prosty w przyrządzeniu, a jednak zaskakujący głębokim smakiem sera i świeżością pietruszki.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
-
W miseczce roztrzep widelcem jajka z pietruszką. Dopraw solą i pieprzem.
-
Na rozgrzaną patelnię (patelnie o średnicy około 16 cm, z nieprzywierającą powłoką) dodaj łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, rozprowadź je po całej patelni. Następnie wlej masę jajeczną
-
Po chwili kiedy omlet zacznie się ścinać, zacznij przesuwać masę jajeczną szpatułką (najlepiej silikonową ) od brzegów do środka patelni i delikatnie poruszaj patelnią, tak żeby jajka pokrywały puste miejsca.
-
Kiedy omlet będzie na wpół ścięty, środek posyp parmezanem. Pozostaw na ogniu przez kilkanaście sekund, aż ser zacznie się topić.
-
Następnie przechyl lekko patelnię i zacznij podważać omlet z jednej strony tak, aby złożyć go na pół. Gotowego omleta przełóż na talerz.
Czy smakował Ci mój omlet z parmezanem i świeżą pietruszką? Jeśli szukasz innych pomysłów na treściwe śniadanie, to sprawdź moje przepisy na jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik.