Omlet caprese z awokado

Omlet inspirowany salatką caprese jest bardzo prosty w przygotowaniu, zrobisz go w zaledwie kilka minut, a do tego potrzebujesz naprawdę niewiele składników. Mozarella idealnie rozpływa się w masie jajecznej, a pomidorki dodają wyrazistego smaku, który pysznie współgra awokado.

Omlet inspirowany sałatką caprese z awokado

Składniki:

  • 5 jajek
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 nieduże dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała dymka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 minut

PORCJE: 2

  1. Najpierw na niedużej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną w małą kostkę dymkę.

  2. Do miseczki wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep widelcem.

  3. Jajka wlej na patelnię i szpatułką przesuwaj delikatnie po dnie patelni, tak żeby płynna masa spływała na dół. Wystarczy kilka ruchów. Następnie na wierzchu jajek ułóż porwaną mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki i paski awokado.

  4. Całość przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajka będą lekko ścięte. Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia, odkryj i odczekaj kilka minut, wtedy omlet łatwiej będzie wyjąć z naczynia.

  5. Na koniec podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Jak ci smakował mój omlet caprese z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na pożywne, wegetariańskie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar lub jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top