Omlet inspirowany salatką caprese jest bardzo prosty w przygotowaniu, zrobisz go w zaledwie kilka minut, a do tego potrzebujesz naprawdę niewiele składników. Mozarella idealnie rozpływa się w masie jajecznej, a pomidorki dodają wyrazistego smaku, który pysznie współgra awokado.
Składniki:
- 5 jajek
- 50 g sera mozzarella
- 1 nieduże dojrzałe awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała dymka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na niedużej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną w małą kostkę dymkę.
-
Do miseczki wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep widelcem.
-
Jajka wlej na patelnię i szpatułką przesuwaj delikatnie po dnie patelni, tak żeby płynna masa spływała na dół. Wystarczy kilka ruchów. Następnie na wierzchu jajek ułóż porwaną mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki i paski awokado.
-
Całość przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajka będą lekko ścięte. Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia, odkryj i odczekaj kilka minut, wtedy omlet łatwiej będzie wyjąć z naczynia.
-
Na koniec podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Jak ci smakował mój omlet caprese z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na pożywne, wegetariańskie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar lub jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem.