Czekoladowy piernik z miodem i whisky

Czekoladowy piernik słodzony miodem gryczanym z dodatkiem whisky to prawdopodobnie moje ulubione świąteczne ciasto. Nie do końca tradycyjny piernik, trochę urozmaicony, ale właśnie te dodatki sprawiają, że jest przepyszny. Aromatyczne przyprawy korzenne z dodatkiem dość wyczuwalnego smaku whisky, a do tego polewa z delikatnej, rozpływającej się w ustach czekolady deserowej to połączenie idealne. Ponadto piernik sam w sobie jest delikatnie wilgotny i miękki.

Czekoladowy piernik z miodem gryczanym i whisky

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kubek płynnego miodu gryczanego (około 300 ml)
  • 180 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 szklanki whisky
  • 3 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g czekolady deserowej (około 50 % zawart. kakao)
  • 1/4 szklanki mleka
  • złote jadalne kuleczki do ozdoby

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 minut

PORCJE: okrągła forma ok. 20 cm

  1. Najpierw w misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem, solą i przyprawą do piernika.

  2. Następnie dodaj jajka, przestudzone roztopione masło, sok z pomarańczy i wymieszaj do połączenia składników. Po chwili dodaj płynny miód i ponownie wymieszaj. Na koniec wlej whisky i wymieszaj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji.

  3. Dno małej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Ciasto piecz około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni C

  4. Po wyjęciu odczekaj 10 minut, wyjmij z formy i odwróć piernik do góry nogami do wystudzenia.

  5. W tym czasie w rondelku podgrzej mleko, aż będzie gorące. Następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy czekolada przestygnie oblej nią wierzch ciasta. Na koniec udekoruj złotymi kuleczkami.

Jak Ci się udał mój czekoladowy piernik z miodem i whisky? Jeśli szukasz innych pomysłów na tradycyjne ciasta w nowym wydaniu, to spraw też moje przepisy na domową szarlotkę z antonówek z cynamonem lub klasyczne brownie z 5 składników.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top