Czekoladowy piernik słodzony miodem gryczanym z dodatkiem whisky to prawdopodobnie moje ulubione świąteczne ciasto. Nie do końca tradycyjny piernik, trochę urozmaicony, ale właśnie te dodatki sprawiają, że jest przepyszny. Aromatyczne przyprawy korzenne z dodatkiem dość wyczuwalnego smaku whisky, a do tego polewa z delikatnej, rozpływającej się w ustach czekolady deserowej to połączenie idealne. Ponadto piernik sam w sobie jest delikatnie wilgotny i miękki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 kubek płynnego miodu gryczanego (około 300 ml)
- 180 g roztopionego masła
- 3 jajka
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- 1/4 szklanki whisky
- 3 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g czekolady deserowej (około 50 % zawart. kakao)
- 1/4 szklanki mleka
- złote jadalne kuleczki do ozdoby
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: okrągła forma ok. 20 cm
-
Najpierw w misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem, solą i przyprawą do piernika.
-
Następnie dodaj jajka, przestudzone roztopione masło, sok z pomarańczy i wymieszaj do połączenia składników. Po chwili dodaj płynny miód i ponownie wymieszaj. Na koniec wlej whisky i wymieszaj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji.
-
Dno małej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Ciasto piecz około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni C
-
Po wyjęciu odczekaj 10 minut, wyjmij z formy i odwróć piernik do góry nogami do wystudzenia.
-
W tym czasie w rondelku podgrzej mleko, aż będzie gorące. Następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy czekolada przestygnie oblej nią wierzch ciasta. Na koniec udekoruj złotymi kuleczkami.