Ciasto, które wszyscy znamy i uwielbiamy już od dzieciństwa. Domowa szarlotka z antonówek z cynamonem sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się niesamowitym zapachem, a Ty będziesz tylko myśleć o tej chwili, gdy w końcu wyjmiesz ją z piekarnika. Przyjemnie kwaśne polskie antonówki doskonale współgrają ze słodkim, kruchym ciastem i korzennym cynamonem. Jeśli dodasz do tego gałkę lodów waniliowych, to otrzymasz deser doskonały. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 200 g pokrojonego zimnego masła
Nadzienie z jabłek:
- 2 kg jabłek odmiana antonówka
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut
PORCJE: 8
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C w funkcji termoobieg.
-
Dno i boki okrągłej formy do pieczenia o średnicy około 30 cm natrzyj masłem.
-
W misce wymieszaj suche składniki, następnie dodaj śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj do połączenia składników.
-
Ciasto podziel na 2 części i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na 15 minut, lub do lodówki na 30 minut, żeby ciasto dobrze się schłodziło.
-
W międzyczasie na dużej patelni lub w garnku w wysokiej temperaturze podpraż pokrojone w niedużą kostkę jabłka. Dodaj cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Kiedy z jabłka zmiękną i odparuje z nich część soku dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
-
Wyjmij z lodówki/zamrażarki przygotowane wcześniej kruche ciasto. Na formę do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta.
-
Ze startego ciasta uformuj spód z bokami. Następnie rozłóż równomiernie jabłka i zetrzyj na nie drugą część ciasta.
-
Wstaw do piekarnika na 60 minut. Gotową, jeszcze ciepłą szarlotkę możesz podać z gałką lodów waniliowych.
Jak Ci się udała moja domowa szarlotka z antonówek z cynamonem? Jeśli szukasz nowych pomysłów na ciasta, to sprawdź także moje przepisy na tartę z brzoskwiniami w stylu rustykalnym, ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim lub szybki sernik z sosem borówkowym.