Rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem

Rabarbar pod kruszonką, czy innymi słowy crumble z rabarbarem, to jedna z obowiązkowym pozycji na początku wiosny. To sezonowe warzywo ma kwaskowaty smak, dlatego komponuje się doskonale ze słodką, maślaną kruszonką. Proponuję jej wariację w wydaniu migdałowo-owsianym w towarzystwie karmelu i imbiru. Zatem miłego pieczenia!

Rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 25 g zimnego masła (do kruszonki) + 1 łyżka (do rabarbaru)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 9 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek migdałów

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: 4

  1. Na początek rabarbar pokrój w ok. 5 cm kawałki

  2. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść 1/2 szklanki wody połączone z 6 łyżkami cukru. Powstały później syrop podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszając), tak żeby zaczął się karmelizować.

  3. Następnie dodaj pokrojony rabarbar i podsmażaj przez około 5 minut, aż będzie miękki.
    W tym czasie dodaj łyżkę masła i imbir.

  4. Tak przygotowany rabarbar przełóż do żaroodpornej formy o wymiarach 20 x 20 cm.

  5. W naczyniu połącz płatki owsiane z mąką, 3 łyżkami cukru i dodaj pokrojone na drobną kostkę zimne masło.
    Wszystko razem ugniataj palcami do połączenia składników i powstania kruszonki.

  6. Uzyskaną w ten sposób kruszonkę rozsyp na rabarbarze i posyp ją płatkami migdałowymi.
    Na zakończenie piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

  7. Ciepły rabarbar pod kruszonką smakuje doskonale w towarzystwie gałki lodów waniliowych!Crumble z rabarbarem

Szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki? Być może spodobają Ci się moje przepisy na domową szarlotkę z antonówek lub szybki sernik z sosem borówkowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry