Rabarbar pod kruszonką, czy innymi słowy crumble z rabarbarem, to jedna z obowiązkowym pozycji na początku wiosny. To sezonowe warzywo ma kwaskowaty smak, dlatego komponuje się doskonale ze słodką, maślaną kruszonką. Proponuję jej wariację w wydaniu migdałowo-owsianym w towarzystwie karmelu i imbiru. Zatem miłego pieczenia!

Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 25 g zimnego masła (do kruszonki) + 1 łyżka (do rabarbaru)
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 9 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 6 łyżek migdałów
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz..
PORCJE: 4
-
Na początek rabarbar pokrój w ok. 5 cm kawałki
-
Na dużej patelni lub w garnku rozpuść 1/2 szklanki wody połączone z 6 łyżkami cukru. Powstały później syrop podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszając), tak żeby zaczął się karmelizować.
-
Następnie dodaj pokrojony rabarbar i podsmażaj przez około 5 minut, aż będzie miękki.
W tym czasie dodaj łyżkę masła i imbir. -
Tak przygotowany rabarbar przełóż do żaroodpornej formy o wymiarach 20 x 20 cm.
-
W naczyniu połącz płatki owsiane z mąką, 3 łyżkami cukru i dodaj pokrojone na drobną kostkę zimne masło.
Wszystko razem ugniataj palcami do połączenia składników i powstania kruszonki. -
Uzyskaną w ten sposób kruszonkę rozsyp na rabarbarze i posyp ją płatkami migdałowymi.
Na zakończenie piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. -
Ciepły rabarbar pod kruszonką smakuje doskonale w towarzystwie gałki lodów waniliowych!
Szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki? Być może spodobają Ci się moje przepisy na domową szarlotkę z antonówek lub szybki sernik z sosem borówkowym.