Proste ciasto z rabarbarem to jeden z moich ulubionych wypieków, kiedy tylko zaczyna się sezon na to nietypowe warzywo.
Przepis jest niezwykle łatwy, wystarczy tylko kilka składników i gotowy płat ciasta francuskiego. Proste ciasto z rabarbarem doskonale łączy jego kwasowość ze słodyczą truskawek pod lekką i chrupiącą chmurką z ciasta francuskiego. Zatem bierzmy się za pieczenie!
Składniki:
- 3/4 opakowania ciasta francuskiego
- 300-350 g rabarbaru
- 3 łyżeczki ciasta francuskiego
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 4-5 łyżeczki cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
-
Rozwiń płat ciasta francuskiego i odkrój ok. 1/4 wzdłóż krótszego boku (tak, żeby było krótsze). Dłuższe boki natnij.
-
Nasmaruj ciasto roztrzepanym jakiem, po czym na jego środku rozłóż 3 łyżeczki dżemu truskawkowego tak, aby zostawić 4-5 cm wolnych brzegów przy krótszych rogach. Na koniec oprósz całość łyżeczką mąki ziemniaczanej, koniecznie przez sitko.
-
Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 7-8 cm kawałki (jeśli będą zbyt grube, to przetnij je dodatkowo wzdłuż).
-
Rozłóż pierwszą warstwę pokrojonego rabarbaru na dżemie i oprósz mąką ziemniaczaną. Następnie ułóż kolejną warstwę rabarbaru i ponownie posyp mąką.
-
Na koniec zawiń boki ciasta na rabarbar i posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w trybie termoobieg przez 35-45 minut.