Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem to jeden z moich ulubionych wypieków, kiedy tylko zaczyna się sezon na to nietypowe warzywo.

Przepis jest niezwykle łatwy, wystarczy tylko kilka składników i gotowy płat ciasta francuskiego. Proste ciasto z rabarbarem doskonale łączy jego kwasowość ze słodyczą truskawek pod lekką i chrupiącą chmurką z ciasta francuskiego. Zatem bierzmy się za pieczenie!

Proste ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 3/4 opakowania ciasta francuskiego
  • 300-350 g rabarbaru
  • 3 łyżeczki ciasta francuskiego
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżeczki cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina.

  1. Rozwiń płat ciasta francuskiego i odkrój ok. 1/4 wzdłóż krótszego boku (tak, żeby było krótsze). Dłuższe boki natnij.

  2. Nasmaruj ciasto roztrzepanym jakiem, po czym na jego środku rozłóż 3 łyżeczki dżemu truskawkowego tak, aby zostawić 4-5 cm wolnych brzegów przy krótszych rogach. Na koniec oprósz całość łyżeczką mąki ziemniaczanej, koniecznie przez sitko.

  3. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 7-8 cm kawałki (jeśli będą zbyt grube, to przetnij je dodatkowo wzdłuż).

  4. Rozłóż pierwszą warstwę pokrojonego rabarbaru na dżemie i oprósz mąką ziemniaczaną. Następnie ułóż kolejną warstwę rabarbaru i ponownie posyp mąką.

  5. Na koniec zawiń boki ciasta na rabarbar i posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem.Proste ciasto z rabarbarem

  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w trybie termoobieg przez 35-45 minut.

Jak ci smakowało moje proste ciasto z rabarbarem? Jeśli szukasz innych pomysłów na sezonowe wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę dyniową z orzechami pekan lub prostą tartę ze śliwkami i śliwowicą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top