Tarta dyniowa z orzechami pekan

Sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego zaprosiłam ją też do mojej kuchni. Tym razem w wersji na słodko, czyli tarta dyniowa z orzechami pekan. Kruchy, maślany spód, na nim słodziutka od mleka skondensowanego masa dyniowa z cynamonem i… odrobina whisky. Bardzo podkręca smak, jednak jeśli nie lubicie takich dodatków po prostu je pomińcie. Zwieńczeniem tej pysznej tarty są karmelizowane orzechy pekan, które tworzą górną warstwę. Całość komponuje się wspaniale i tak też smakuje. Jeśli puree z dynii przygotowujecie sami, polecam użyć odmiany Hakkaido, której nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po obróbce termicznej jest bardzo miękka.

Tarta dyniowa z karmelizowanymi orzechami pekan

Składniki tarta dyniowa z orzechami pekan

  • 300 g puree dyniowego – moje było bardzo gęste
  • jajko + białko (pozostanie po przygotowaniu kruchego spodu)
  • 50 ml whisky (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu
  • 530 g słodzonego mleka skondensowanego

Kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Karmelizowane orzechy pekan:

  • 300 g orzechów pekan
  • 120 ml wody
  • 120 g cukru
  • 40 g masła
  • sól

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

  1. Puree z dyni:

    Najpierw rozkrój niedużą dynię Hokkaido i oczyść z pestek. Następnie pokrój w małą kostkę. Tej odmiany nie trzeba obierać ze skórki. Po upieczeniu będzie miękka.

  2. Dynię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30-40 minut, aż będzie bardzo miękka. Odstaw do przestygnięcia.

  3. Po tym czasie dynię zmiksuj na puree, możesz wlać odrobinę wody, żeby łatwiej było ją zmiksować.

  4. Kruchy spód:

    W misce umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód wraz z bokami. Wstaw do lodówki na 30 minut lub zamrażarki na 15 minut.

  5. Po tym czasie spód i boki ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Odstaw do przestygnięcia.

  6. W misce zmiksuj puree z dyni z mlekiem skondensowanym. Dodaj jajko, białko, cynamon i wlej whisky. Wszystko dokładnie zmiksuj.

  7. Tak przygotowaną masę dyniową wlej na wcześniej podpieczony kruchy spód.

  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut.

  9. Karmelizowane orzechy pekan:

    W międzyczasie posiekaj z grubsza orzechy i umieść na patelni. Dodaj masło, cukier oraz wlej wodę. Włącz palnik i podgrzewaj orzechy na dość dużym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Często mieszaj drewnianą łyżką.

  10. Na koniec lekko przestygnięte orzechy ułóż na wierzchu upieczonej tarty.

Jak smakowała Ci moja tarta dyniowa z orzechami pekan?

Jeśli szukasz innych pomysłów na jesienne słodkie wypieki, czy wytrawne dania z dynią to sprawdź koniecznie moje przepisy na ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym, tartę dyniową z czekoladą deserową lub sałatkę z pieczoną dynią, kuskusem i fetą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry