Deser Bounty w słoiczku

Deser Bounty w słoiczku to ultra prosty deser, który przygotujecie z pięciu składników. Smakuje, jak baton Bounty, ten ze sklepu, jednak skład mojego deseru jest o niebo lepszy. To proste, klasyczne połączenie kokosa i czekolady wystarczy, żeby deser smakował wyśmienicie! Jeśli lubicie dodatek alkoholu w deserach polecam do masy kokosowej dodać odrobinę likieru kokosowego np. Malibu lub mocniejszego alkoholu, idealnie sprawdzi się rum.

Deser Bounty w słoiczku

Składniki na deser Bounty

Masa kokosowa:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 ml mleka
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego

Masa czekoladowa:

  • 70 g czekolady deserowej (zawartość 50% masy kakaowej)
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 20 g masła

Wykonanie:

PORCJE: 4 małe słoiczki o pojemności około 100 ml

  1. Masa kakaowa:

    Najpierw w rondelku podgrzej mleko, powinno być gorące, ale nie zagotowane. Rondel zdejmij z palnika. Następnie dodaj połamaną czekoladę i masło. Odstaw na minutę. Po tym czasie wymieszaj małą trzepaczką do ubijania jajek do momentu, aż czekolada z masłem całkowicie roztopi się w mleku. Masa powinna być lejąca się i gładka. Odstaw w zimne miejsce, żeby masa lekko zgęstniała.

  2. Masa kokosowa:

    W garnku zagotuj mleko z wiórkami kokosowymi. Wlej mleko skondensowane i gotuj na małym ogniu przez krótką chwilę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

  3. Na dno małych słoiczków wlej odrobinę masy czekoladowej, po około 2 łyżki. Następnie dodaj masę kokosową, 4-5 łyżeczek. Na koniec ponownie wlej masę czekoladową.

  4. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.

Jak smakował Ci mój deser Bounty

Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i pyszne mini desery w słoiczku sprawdź przepis na szarlotkę z kajmakiem i ricottą w słoiczku, serniczki malinowe bez pieczenia lub Eton mess, czyli bezowy bałagan z truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry