Nudne śniadanie? Na pewno nie u mnie! Jajecznica w cieście francuskim z serem to przepyszna opcja wykorzystania jajek na śniadanie. Chrupiące i maślane ciasto francuskie oprószone ziarnami sezamu, a w nim tradycyjna jajecznica z szynką i cebulką. Całość łączy rozpływający się w ustach ser żółty. Jeśli macie ochotę na przygotowanie jajek w takiej wersji to do dzieła. Dodatki do niej ogranicza tylko wyobraźnia i smak 😉
Składniki jajecznica w cieście francuskim:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 2-3 duże plastry szynki
- 20 g żółtego sera
- 2 cebulki dymki
- garść szczypiorku
- 4 jajka
- ziarna sezamu
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
PORCJE: 2-3
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę masła. Następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i wbij 4 jajka bez jednego żółtka. Zachowaj je do nasmarowania ciasta francuskiego przed pieczeniem. Mieszaj, aż jajka będą ścięte. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj garść posiekanego szczypioru.
-
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wzdłuż dłuższego boku zetrzyj połowę żółtego sera i rozłóż jajecznicę. Na wierzchu zetrzyj pozostały ser. Boki ciasta z obu stron ponacinaj w grube paski, a następnie zapleć je na jajecznicy w warkocz.
-
Wierzch ciasta francuskiego nasmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz ziarnami sezamu.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Jak smakowała Ci jajecznica w cieście francuskim z serem?
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i niebanalne śniadania przepis na omlet z płatkami owsianymi w stylu greckim, jajko w chmurce lub muffinki jajeczne z szynką i serem.