Brownie z orzechami pekan i dodatkiem białej czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Miłośnicy czekolady będą usatysfakcjonowani, ponieważ to ciasto zawiera jej naprawdę dużą ilość. Ponadto jest banalnie proste w wykonaniu, a składniki na nie dostaniecie w każdym osiedlowym sklepie. Ten deser to moje last minute, kiedy mają nas odwiedzić goście, a ja nie przygotowałam wcześniej nic słodkiego… Wystarczy roztopić czekoladę z masłem, dodać cukier, jajka, odrobinę mąki i wstawić do piekarnika. Jeśli dodatkowo macie pod ręką białą czekoladę i orzechy to można je urozmaicić dodając je na wierzch ciasta. Najlepsze jest ciepłe podane z lodami śmietankowymi i sosem malinowym.
Składniki Brownie z orzechami pekan:
- 300 g czekolady deserowej o zawartości 50% kakao
- 300 g masła
- 250 g cukru pudru
- 5 dużych jajek
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g białej czekolady w pastylkach lub tabliczka
- 2 garście orzechów pekan
Wykonanie:
PORCJE: Prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 26cm X 19 cm
-
Najpierw rozpuść masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
-
W misce roztrzep jajka, dodaj cukier puder i całość dokładnie wymieszaj. Wlej masę czekoladową, wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
-
Masę przelej do prostokątnej formy (26 X19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Na wierzchu rozsyp pastylki białej czekolady lub pokrój na mniejsze kawałki tabliczkę białej czekolady i orzechy pekan.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.
Jak smakowało Ci Brownie z orzechami pekan?
Jeśli szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta sprawdź przepis na chlebek kakaowy z wiśniami, sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą lub ciastko lawa czekoladowa z espresso.