Brownie z orzechami pekan

Brownie z orzechami pekan i dodatkiem białej czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Miłośnicy czekolady będą usatysfakcjonowani, ponieważ to ciasto zawiera jej naprawdę dużą ilość. Ponadto jest banalnie proste w wykonaniu, a składniki na nie dostaniecie w każdym osiedlowym sklepie. Ten deser to moje last minute, kiedy mają nas odwiedzić goście, a ja nie przygotowałam wcześniej nic słodkiego… Wystarczy roztopić czekoladę z masłem, dodać cukier, jajka, odrobinę mąki i wstawić do piekarnika. Jeśli dodatkowo macie pod ręką białą czekoladę i orzechy to można je urozmaicić dodając je na wierzch ciasta. Najlepsze jest ciepłe podane z lodami śmietankowymi i sosem malinowym.

Brownie z orzechami pekan

Składniki Brownie z orzechami pekan:

  • 300 g czekolady deserowej o zawartości 50% kakao
  • 300 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g białej czekolady w pastylkach lub tabliczka
  • 2 garście orzechów pekan

Wykonanie:

PORCJE: Prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 26cm X 19 cm

  1. Najpierw rozpuść masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

  2. W misce roztrzep jajka, dodaj cukier puder i całość dokładnie wymieszaj. Wlej masę czekoladową, wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników.

  3. Masę przelej do prostokątnej formy (26 X19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Na wierzchu rozsyp pastylki białej czekolady lub pokrój na mniejsze kawałki tabliczkę białej czekolady i orzechy pekan.

  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.

Jak smakowało Ci Brownie z orzechami pekan?

Jeśli szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta sprawdź przepis na chlebek kakaowy z wiśniami, sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą lub ciastko lawa czekoladowa z espresso.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry