Czasami nachodzi mnie ochota na coś bardzo słodkiego. Wtedy już zwykłe ciacho nie wystarcza i wchodzi do akcji podwójnie czekoladowe brownie z orzechami pekan, a żeby tego jeszcze było mało oblane słonym karmelem. Po zjedzeniu małego kawałeczka mój organizm nie domaga się już dalej cukru… i wszystko wraca do normy 😉
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady klasycznej ok. 64% zawartości kakao
- 250 g cukru pudru
- 100 g masła
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
- 100 g mąki
- orzechy pekan
- słony karmel – przepis
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: forma do pieczenia 20×25 cm
-
Najpierw w rondelku rozpuść masło, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj 200 g posiekanej czekolady. Odczekaj minutę, a następnie zacznij intensywnie mieszać składniki (najlepiej trzepaczką ) do uzyskania jednolitej lejącej się konsystencji.
-
Do masy dodaj cukier puder oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
-
W misce roztrzep jajka, dodaj mąkę i połącz dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Do jajek z mąką wlej przestudzoną masę czekoladową. Masa nie powinna być ciepła, żeby podczas łączenia składników nie doprowadzić do ścięcia się jajek. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Na koniec dodaj 100 g posiekanej czekolady.
-
Prostokątną blaszkę o wymiarach około 25×20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę na brownie, a na wierzchu ułóż orzechy pekan.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia, ponieważ gorące może być dość mocno lejące. Podawaj ze słonym karmelem.
Jak Ci smakowało moje podwójnie czekoladowe brownie z orzechami i słonym karmelem? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na gruszki gotowane w herbacie, lody i słony karmel lub mus z awokado i banana z malinami.