Babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym

Babeczki podwójnie czekoladowe są miękkie i wilgotne w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz. Wręcz rozpływają się w ustach. A jeśli Wam jeszcze mało tej rozkosznej słodyczy, to oblejcie je dodatkowo sosem karmelowym. Jedna taka babeczka sprawia, że na moment zapominam o wszystkich troskach… Koniecznie wypróbujcie mój przepis, bo jest bardzo szybki i nie wymaga wielu składników.

Podwójnie czekoladowe babeczki z sosem karmelowym

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • olej do nasmarowania formy do muffinek
Sos karmelowy:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 łyżek śmietany 30 %

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 5 babeczek (10 babeczek – użyj podwójnej ilości babeczek), zagłębienie na babeczkę w mojej formie to: głębokość 3cm, dno o średnicy 5cm, góra średnica 7 cm

  1. Najpierw w rondelku rozpuść pokrojone w kostkę masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić czekolady. Następnie dokładnie wymieszaj zawartość do uzyskania jednolitej, lejącej się konsystencji. Odstaw do przestygnięcia.

  2. W tym czasie wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, cukrem i kakao. Suche składniki wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Na koniec dodaj roztrzepane jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.

  3. Każde zagłębienie w formie na muffinki dokładnie nasmaruj olejem. Następnie wlej czekoladową masę.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 14 do maksymalnie 16 minut.

  5. Sos karmelowy:

    Do małego garnka wsyp cukier i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się całkowicie roztopi. W tym czasie nie mieszaj go, możesz delikatnie poruszać garnkiem. Uważaj też, żeby nie doprowadzić do spalenia cukru, w razie potrzeby zmniejsz ogień pod garnkiem. Kiedy cukier będzie rozpuszczony garnek zdejmij z ognia, wlej śmietankę i natychmiast zacznij mieszać, aż uzyskasz jednolitą gładką masę. Na koniec dodaj łyżeczkę masła i znowu wymieszaj.

  6. Babeczki podawaj oblane sosem karmelowym.

Jak Ci smakowały moje babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym? Jeśli szukasz innych przepisów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Portokalopitę, czyli greckie ciasto pomarańczowe, ciastko lawa czekoladowa z espresso lub maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top