Jeśli uwielbiacie naleśniki to wypróbujcie tej klasycznej wersji z fantastycznym smakiem i aromatem pomarańczy. Naleśniki z syropem pomarańczowym, bardzo słodkim, maślanym i intensywnie owocowym przenoszą mnie na nadmorskie słoneczne wakacje na Lazurowym Wybrzeżu. Przygotowanie tego pysznego śniadania zajmie Wam tylko chwilę, a zwykłe naleśniki odmieni nie do poznania.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- jajko
- olej do smażenia
Syrop pomarańczowy:
- 6 łyżek cukru
- sok z dwóch pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- łyżka masła
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJA: ok. 12 naleśników
- Naleśniki:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej dodatkowo odrobinę mleka.
-
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smaż cienkie naleśniki.
- Syrop pomarańczowy:
W rondelku wymieszaj cukier z sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy. Następnie zacznij podgrzewać, nie mieszając. Gotuj na dużym ogniu przez około 5 minut (nie mieszaj), tak żeby część syropu odparowała. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.
-
Na koniec naleśniki podawaj oblane syropem pomarańczowym.
Jak Ci smakowały moje naleśniki z syropem pomarańczowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym, placuszki z twarogiem, sosem czekoladowym i pomarańczą lub orzechową granolę i karmelizowaną gruszkę z imbirem.