Naleśniki z syropem pomarańczowym

Jeśli uwielbiacie naleśniki to wypróbujcie tej klasycznej wersji z fantastycznym smakiem i aromatem pomarańczy. Naleśniki z syropem pomarańczowym, bardzo słodkim, maślanym i intensywnie owocowym przenoszą mnie na nadmorskie słoneczne wakacje na Lazurowym Wybrzeżu. Przygotowanie tego pysznego śniadania zajmie Wam tylko chwilę, a zwykłe naleśniki odmieni nie do poznania.

Naleśniki z syropem pomarańczowym

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • olej do smażenia
Syrop pomarańczowy:
  • 6 łyżek cukru
  • sok z dwóch pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżka masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJA: ok. 12 naleśników

  1. Naleśniki:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej dodatkowo odrobinę mleka.

  2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smaż cienkie naleśniki.

  3. Syrop pomarańczowy:

    W rondelku wymieszaj cukier z sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy. Następnie zacznij podgrzewać, nie mieszając. Gotuj na dużym ogniu przez około 5 minut (nie mieszaj), tak żeby część syropu odparowała. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.

  4. Na koniec naleśniki podawaj oblane syropem pomarańczowym.

Jak Ci smakowały moje naleśniki z syropem pomarańczowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym, placuszki z twarogiem, sosem czekoladowym i pomarańczą lub orzechową granolę i karmelizowaną gruszkę z imbirem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top