Krem cytrynowy z mini bezami

Kiedy nadchodzi wiosna w mojej kuchni pojawia się coraz więcej lekkich deserów przełamanych owocami. Dlatego z okazji pierwszego dnia wiosny przygotowałam dla Was ten wyjątkowo delikatny, przełamany cytrusami, delikatny jak chmurka krem cytrynowy z mini bezami. Na ten wyjątkowy deser składa się tylko 5 składników i tyle wystarczy, żeby smakowało fantastycznie.

Krem cytrynowy z mini bezami

Składniki:

Krem cytrynowy:
  • jajko
  • 3 żółtka
  • sok z 2 cytryn (3/4 szklanki)
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka masła w temp. pokojowej (20 g)
  • 300 ml śmietanki 30 %
Mini bezy:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

PORCJE: 5-6

  1. mini bezy


    Zacznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Pamiętaj, żeby naczynie, w którym ubijasz białka, było czyste i suche. Kiedy piana z białek będzie sztywna, zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na koniec piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąco biała.

  2. Ubitą pianę układaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj około 2 cm odstępu od każdej mini bezy o średnicy około 3-4 cm i wysokości ok 3 cm. Bezy nie muszą mieć idealnego kształtu, ponieważ po upieczeniu zostaną pokruszone i dodane do kremu cytrynowego.

  3. Mini bezy piecz w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 90 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

  4. Krem cytrynowy

    W między czasie przygotuj lemon curd. W niewielkim rondlu umieść sok z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Dodaj cukier puder oraz trzy żółtka i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj do połączeniu składników. Następnie rondel postaw na ogniu i zacznij podgrzewać, cały czas mieszając miksturę, aż krem się zagotuje. Nie przestawaj mieszać kremu, żeby nie powstały grudki. Na koniec rondel zdejmij z ognia i dodaj masło, ponownie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

  5. Kiedy wszystkie składniki na deser będą już gotowe, w misce ubij śmietanę. Do śmietany dodaj przestudzony lemon curd i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do kremu cytrynowego dodaj kilka lekko rozkruszonych w dłoniach bez. Krem wymieszaj łyżką.

  6. Tak przygotowany deser przełóż do salaterek i udekoruj mini bezami.

Jak Ci smakował mój krem cytrynowy z mini bezami? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na babeczki podwójnie czekoladowe z sosem karmelowym lub sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry