Babka cytrynowa z lukrem

Chrupiąca skórka, miękki i delikatnie wilgotny środek, intensywny aromat skórki cytrynowej i ten przepyszny słodko-kwaśny lukier. Taka właśnie jest babka cytrynowa w mojej wersji. Dodam jeszcze, że przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę, a potem tylko pieczenie i po wyjęciu z piekarnika znika w pięć minut. Koniecznie zróbcie lukier, ponieważ dopiero wtedy ostateczny smak babki komponuje się perfekcyjnie. Jest to jedno z ciast, które od lat obowiązkowo pojawia się na moim wielkanocnym stole.

najlepszy przepis na babkę cytrynową z lukrem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z 2 cytryn
  • 80 g masła

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: keksówka 18 x 9 cm, wys. 8 cm

  1. Najpierw w misce roztrzep jajka, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło (masło nie powinno być zbyt ciepłe, żeby nie doprowadzić do ścięcia jajek).

  2. Do masy dodaj otartą skórkę z dwóch cytryn, a następnie wyciśnij z nich sok i całość wymieszaj.

  3. Do mokrych składników wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli i szklankę cukru. Zawartość miski dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Prostokątną formę o wymiarach 18 x 9 cm i wys. 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną wcześniej masę wlej do keksówki.

  5. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 -60 minut, do suchego patyczka.

  6. Lukier:

    W naczyniu wymieszaj szklankę cukru pudru z sokiem z jednej cytryny. Konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt rzadka, jeśli będzie taka potrzeba możesz dodać odrobinę więcej cukru.

  7. Po upieczeniu babkę odstaw do przestygnięcia, a następnie oblej lukrem.Babka cytrynowa z lukrem

Jak Ci smakowała moja babka cytrynowa z lukrem? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też moje przepisy na Portokalopitę, czyli greckie ciasto pomarańczowe, roladę bezową z jagodami i mascarpone lub tartę ze słonym karmelem i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry