Chrupiąca skórka, miękki i delikatnie wilgotny środek, intensywny aromat skórki cytrynowej i ten przepyszny słodko-kwaśny lukier. Taka właśnie jest babka cytrynowa w mojej wersji. Dodam jeszcze, że przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę, a potem tylko pieczenie i po wyjęciu z piekarnika znika w pięć minut. Koniecznie zróbcie lukier, ponieważ dopiero wtedy ostateczny smak babki komponuje się perfekcyjnie. Jest to jedno z ciast, które od lat obowiązkowo pojawia się na moim wielkanocnym stole.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- sok z 2 cytryn
- 80 g masła
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: keksówka 18 x 9 cm, wys. 8 cm
-
Najpierw w misce roztrzep jajka, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło (masło nie powinno być zbyt ciepłe, żeby nie doprowadzić do ścięcia jajek).
-
Do masy dodaj otartą skórkę z dwóch cytryn, a następnie wyciśnij z nich sok i całość wymieszaj.
-
Do mokrych składników wsyp mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, pół łyżeczki soli i szklankę cukru. Zawartość miski dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Prostokątną formę o wymiarach 18 x 9 cm i wys. 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną wcześniej masę wlej do keksówki.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 -60 minut, do suchego patyczka.
- Lukier:
W naczyniu wymieszaj szklankę cukru pudru z sokiem z jednej cytryny. Konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt rzadka, jeśli będzie taka potrzeba możesz dodać odrobinę więcej cukru.
-
Po upieczeniu babkę odstaw do przestygnięcia, a następnie oblej lukrem.
Jak Ci smakowała moja babka cytrynowa z lukrem? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też moje przepisy na Portokalopitę, czyli greckie ciasto pomarańczowe, roladę bezową z jagodami i mascarpone lub tartę ze słonym karmelem i czekoladą.