Inspiracją dla tego przepisu była prześliczna sukienka ze wzorem w cytryny mojej córeczki, którą miała założyć na swoje pierwsze urodziny. A jak urodziny, to musi być tort, więc puściłam wodzę wyobraźni i tak właśnie powstał torcik cytrynowy z jagodami. Jest lekki i przyjemnie kwaskowaty, wręcz idealny deser na gorący, letni sezon, kiedy w naszych lasach pojawiają się już pyszne i zdrowe jagody.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fix
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
Nasączenie:
- sok z 2 cytryn
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 2 łyżki wody
Sos jagodowy:
- 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- Kilka cienkich plasterków cytryny
- garść świeżych jagód ( w zimie użyj świeżych borówek )
- kilka świeżych listków mięty ( możesz użyć też listków szałwii lub rozmarynu)
Wykonanie:
PORCJE: 6-8
- Biszkopt:
Małą tortownicę (18-20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
Do miski dodaj białka i zacznij ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Po chwili zacznij dodawać po jednym żółtku i ubijaj na najmniejszych obrotach miksera.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej przez sitko do masy z białkami. Delikatnie połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut (piecz do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie podziel na 3-4 blaty. - Nasączenia:
W miseczce połącz sok z cytryny z cukrem pudrem i wodą. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Krem:
W misce ubijaj zimną śmietanę, pod koniec dodaj śmietan-fix i dalej ubijaj. Następnie dodaj serek mascarpone i otartą skórkę z cytryny i dalej ubijaj do połączenia składników.
- Sos jagodowy:
W ganku zagotuj jagody z cukrem. Gotuj przez kilka minut, aż jagody puszczą sok, a owoce pozostaną w całości.
Na koniec odsącz z nadmiaru soku, który powstał podczas gotowania owoców. - Składanie tortu:
Na paterze lub dużym talerzu ułóż pierwszy blat. Nasącz go 3-4 łyżkami mieszanki cytrynowej, a następnie rozsmaruj warstwę śmietany (ok. 2 cm). Na śmietanie rozłóż około 2 -3 łyżki jagód, uważając przy tym, żeby sok nie spłynął po brzegach biszkoptów. Następnie całość przykryj kolejnym blatem i delikatnie dociśnij. Całą czynność powtórz do wyczerpania blatów biszkoptowych.
Wierzch ostatniego blatu nasącz mieszanką cytrynową. Dociśnij delikatnie rękoma brzegi i górę tortu, formując przy tym idealny kształt. Posmaruj tort kremem zaczynając od boków a kończąc na wierzchu.
Na koniec udekoruj pojedynczymi owocami jagód, listkami mięty i połówkami plasterków cytryny.