Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio

Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio to moja propozycja obiadowa na gorące, letnie dni. Lekka i orzeźwiająca, a jednak zaskakująco treściwa. Przepis jest bardzo prosty, jednakże czasochłonny, ze względu na konieczność przygotowania bulionu. Tylko się nie zrażaj, ponieważ efekt z pewnością jest wart Twojej pracy, a smak wynagrodzi Twoje poświęcenie. Gorąco polecam!

Kremowa zupa cytrynowa z ryże

Składniki:

Baza zupy:
  • 1 żółta cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ryżu arborio
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • 1 jajko
  • sól
  • natka świeżej pietruszki
Bulion warzywny:
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 1/4 części bulwy średniego selera
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 10 szklanek wody

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 45 min..

PORCJE: 6

  1. Po pierwsze przygotuj bulion. W tym celu mieść w garnku obrane warzywa i imbir, dodaj zioła i przyprawy, następnie całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go przez sitko.

  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.

  3. Następnie wsyp suchy ryż, kilka razy przemieszaj i zalej bulionem (około 6 szklanek). Dodaj otartą skórkę z cytryny i sól do smaku.

  4. Garnek przykryj i gotuj wywar na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Następnie wlej sok z cytryny i zdejmij garnek z ognia.

  5. W kubku roztrzep jajko i dolewaj do niego gorący wywar, cały czas mieszając, żeby jajko się nie ścięło.

  6. Zawartość kubka powoli wlewaj do zupy, intensywnie mieszając. Zupę możesz delikatnie podgrzać, nie przestając mieszać.

  7. Gotową zupę podawaj z posiekaną pietruszką i plasterkami cytryny do dekoracji.Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio

Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio okazała się sukcesem? Jeśli tak, to sprawdź koniecznie mój przepis na krem ze szparagów z mlekiem kokosowym. Z lekkich dań obiadowych polecam także makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry