Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio to moja propozycja obiadowa na gorące, letnie dni. Lekka i orzeźwiająca, a jednak zaskakująco treściwa. Przepis jest bardzo prosty, jednakże czasochłonny, ze względu na konieczność przygotowania bulionu. Tylko się nie zrażaj, ponieważ efekt z pewnością jest wart Twojej pracy, a smak wynagrodzi Twoje poświęcenie. Gorąco polecam!

Składniki:
Baza zupy:
- 1 żółta cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ryżu arborio
- sok z 1 cytryny
- skórka z 2 cytryn
- 1 jajko
- sól
- natka świeżej pietruszki
Bulion warzywny:
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 małe cebule
- 1/4 części bulwy średniego selera
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 4 cm świeżego korzenia imbiru
- 10 szklanek wody
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz. i 45 min..
PORCJE: 6
-
Po pierwsze przygotuj bulion. W tym celu mieść w garnku obrane warzywa i imbir, dodaj zioła i przyprawy, następnie całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Kiedy wywar będzie gotowy, odcedź go przez sitko.
-
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj do lekkiego zrumienienia.
-
Następnie wsyp suchy ryż, kilka razy przemieszaj i zalej bulionem (około 6 szklanek). Dodaj otartą skórkę z cytryny i sól do smaku.
-
Garnek przykryj i gotuj wywar na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Następnie wlej sok z cytryny i zdejmij garnek z ognia.
-
W kubku roztrzep jajko i dolewaj do niego gorący wywar, cały czas mieszając, żeby jajko się nie ścięło.
-
Zawartość kubka powoli wlewaj do zupy, intensywnie mieszając. Zupę możesz delikatnie podgrzać, nie przestając mieszać.
-
Gotową zupę podawaj z posiekaną pietruszką i plasterkami cytryny do dekoracji.
Kremowa zupa cytrynowa z ryżem arborio okazała się sukcesem? Jeśli tak, to sprawdź koniecznie mój przepis na krem ze szparagów z mlekiem kokosowym. Z lekkich dań obiadowych polecam także makaron z kremowym pesto z rukoli i orzechów włoskich.