Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym to przykład na szybką i prostą wegańską zupę. Stanowi doskonałą propozycję na lunch, a także lekką kolację. Świetnie sprawdzi się też w biurze, kiedy nie masz czasu zjeść nic na mieście. Wbrew pozorom przepis jest dość prosty. Natomiast doznania smakowe jak z najlepszych restauracji. Serdecznie polecam!

Składniki:
Baza zupy:
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- szklanka mleka kokosowego
- szklanka bulionu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeży tymianek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 duże kromki chleba (pszenno-żytni)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bulion:
- 1 średnia marchewka
- 1/4 części niedużego pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mały korzeń pietruszki
- około 5 cm świeżego imbiru
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..
-
Po pierwsze zacznij od przygotowania bulionu. W tym celu w niedużym garnku umieść marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, imbir, por i kilka gałązek świeżego tymianku, po czym całość zalej ok. 3 szklankami wody. Następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
-
Będziesz potrzebowała półtorej szklanki odcedzonego bulionu, z czego jedną szklankę użyj przy gotowaniu zupy, a pół szklanki zachowaj na później, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.
-
Później przygotuj bazę zupy. W małym garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i podsmaż do delikatnego zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone na 3 części szparagi (najpierw je umyj i odłam zdrewniałe końcówki), zwiększ temperaturę i podsmażaj przez około minutę często mieszając.
-
W dalszej kolejności dopraw solą i pieprzem i wlej szklankę odcedzonego bulionu. Następnie przykryj i gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu, dodaj sok z cytryny, wlej mleko kokosowe i ponownie zagotuj.
-
Całość zmiksuj w blenderze, jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodaj zachowany wcześniej bulion. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
-
Na koniec przygotuj grzanki. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, a na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp pokrojone w niedużą kostkę pieczywo i skrop oliwą z oliwek. Oliwę możesz delikatnie wmasować rękoma w pieczywo i wstaw je do piekarnika na 15 minut.
-
Zupę podawaj z grzankami i listkami świeżego tymianku.
Lubisz szparagi i smakuje Ci mój krem ze szparagów z mlekiem kokosowym? Sprawdź także moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem lub pieczonego łososia i cytrynowe risotto ze szparagami.