Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym to przykład na szybką i prostą wegańską zupę. Stanowi doskonałą propozycję na lunch, a także lekką kolację. Świetnie sprawdzi się też w biurze, kiedy nie masz czasu zjeść nic na mieście. Wbrew pozorom przepis jest dość prosty. Natomiast doznania smakowe jak z najlepszych restauracji. Serdecznie polecam!

Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

Składniki:

Baza zupy:
  • 500 g świeżych zielonych szparagów
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka bulionu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże kromki chleba (pszenno-żytni)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Bulion:
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 części niedużego pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • około 5 cm świeżego imbiru
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..

  1. Po pierwsze zacznij od przygotowania bulionu. W tym celu w niedużym garnku umieść marchewkę, pietruszkę, seler naciowy, imbir, por i kilka gałązek świeżego tymianku, po czym całość zalej ok. 3 szklankami wody. Następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

  2. Będziesz potrzebowała półtorej szklanki odcedzonego bulionu, z czego jedną szklankę użyj przy gotowaniu zupy, a pół szklanki zachowaj na później, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.

  3. Później przygotuj bazę zupy. W małym garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i podsmaż do delikatnego zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone na 3 części szparagi (najpierw je umyj i odłam zdrewniałe końcówki), zwiększ temperaturę i podsmażaj przez około minutę często mieszając.

  4. W dalszej kolejności dopraw solą i pieprzem i wlej szklankę odcedzonego bulionu. Następnie przykryj i gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu, dodaj sok z cytryny, wlej mleko kokosowe i ponownie zagotuj.

  5. Całość zmiksuj w blenderze, jeśli zupa jest zbyt gęsta to dodaj zachowany wcześniej bulion. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  6. Na koniec przygotuj grzanki. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, a na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp pokrojone w niedużą kostkę pieczywo i skrop oliwą z oliwek. Oliwę możesz delikatnie wmasować rękoma w pieczywo i wstaw je do piekarnika na 15 minut.

  7. Zupę podawaj z grzankami i listkami świeżego tymianku.Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym

Lubisz szparagi i smakuje Ci mój krem ze szparagów z mlekiem kokosowym? Sprawdź także moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem lub pieczonego łososia i cytrynowe risotto ze szparagami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry